На 8 януари 1942 година В Оксфорд се ражда британският

...
На 8 януари 1942 година В Оксфорд се ражда британският
Коментари Харесай

Честит рожден ден, Стивън Хокинг!

На 8 януари 1942 година В Оксфорд се ражда английският физик Стивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на британски: Stephen William Hawking) е... към профила.

Професор Стивън Уилям Хокинг е британски астрофизик, създател на книги и публикации за новите открития и хрумвания за Вселената и нейното възникване, в това число и на известната „ Кратка история на времето “ (A Brief History of Time, 1988), която му печели интернационална популярност.

Въпреки тежкото си заболяване — амиотрофична латерална склероза — Хокинг не престава да се труди в региона на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко кадърен да твори.

Има голям брой открития в региона на космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971, в дружно със сър Роджър Пенроуз, дава математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия гърмеж: те са посочили, че в случай че Теорията на относителността е вярна, то тогава би трябвало да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време.

Хокинг е един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя(1982) и на други английски кралски оценки и награди за научноизследователска активност.

До 2009 е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман в миналото от Исак Нютон).

Насладете се на тези негови цитати:

"Айнщайн е бъркал, като е казвал, че: "Бог не играе на зарове ". Наличието на черни дупки допуска, че Бог освен си играе на зарове, само че от време на време ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги забележим. "

"Винаги ме изненадва, какъв брой безразличен сме ние през днешния ден за такива неща, като физиката, пространството, Вселената и философията на съществуването ни, нашата цел, нашата последна дестинация. Този свят там, на открито, е изцяло вманиачен. Бъдете любопитни! "

"Възможно е примитивният живот [във Вселената] да се среща доста постоянно, до момента в който интелигентният – прекомерно рядко. Някои биха споделили, че в действителност му следва да се появи и на Земята. "

"Животът би бил драматичен, в случай че не беше занимателен. "

"Да се задържи вниманието ни върху земните проблеми значи да се ограничи човешкия дух. "

"Забелязал съм, че даже хората, които настояват, че всичко е предопределено и ние нищо не можем да създадем, с цел да го променим, даже и те се оглеждат, преди да пресекат улицата. "

"Интелигентността е способността да се адаптираш към измененията. "

"Ние сме единствено една напреднала порода маймуни на една дребна планета към една доста елементарна звезда. Но ние можем да разберем Вселената. И това ни прави доста специфични. "

"Помнете, че би трябвало да гледате нагоре към звездите, а не в краката си. Опитвайте се да намерите смисъл в това, което виждате, и се интересувайте от аргументите, заради което Вселената съществува. "

"Тихите хора имат най-гръмки мозъци. "

"Човек е постоянно надалеч от разрешаването на казуса, до момента в който не откри отговора. "

"Ако извънземните ни посетят, резултатът би бил като при идването на Колумб в Америка, което не е свършило добре за локалното население. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР