На 8 октомври 2022 г. в две добруджански села бяха

...
На 8 октомври 2022 г. в две добруджански села бяха
Коментари Харесай

Кулинарни фестивали се проведоха в Сребърна и Нова Черна

На 8 октомври 2022 година в две добруджански села бяха извършени събития, които са част от Областен културен календар, заради което регионалният шеф инж. Николай Неделчев насочи поздравителниадреси до участниците.В единия случай хазаин бесело Сребърна, където бепоредният Кулинарен фестивал „ Гозбите на Добруджа “, демонстрация на НЧ „ Възраждане “, локалното кметство и община Силистра. В другия това беФестивал на мамалигата в Нова Черна, Тутраканско. И на двете места имаше интернационално присъединяване от прилежаща Румъния - надлежно от село Чуканещи и от село Кирнодж. Уважени бяха от представители на държавни и общински институции.

В Сребърна върху 45 щанда бяха разположили своите творби на кулинарното изкуство участвалите 15 групи – най-вече от читалища, клубове и други Жури с ръководител доктор Йордан Касабов и членове: инж. Стоянка Желязкова, инж. Росица Раданова и Веселка Атанасова, класира участници за 13 награди в категории за супи, съществени ястия и десерти.

Сред наградените са представители на селото – хазаин на проявата, също от Силистра, Каварна, Калипетрово, Добротица, Срацимир, Салманово (Шуменско) и други, в това число и посетители от Румъния. С грамота и подарък от уредниците бе почетена най-възрастната участничка в лицето на 92-годишната сребърка Димитра Дякова. На десетки посетители бяха раздадени порции от два типа супи „ по сребърски предписания “.

Всички те бяха поздравени от посетител изпълнителката Нелина. По време на своята стратегия тя разгласи, че подарява 2 000 лв., които да бъдат употребявани за асфалтиране на улица в селото. Някои от песните гостенката,която е родом от село Сребърна, изпя в дует с кмета на селото Георги Иванов.

В Нова Черна, където фестивалът, който е уникален в страната,бе извършен за 10-и път по идиея на НЧ " Васил Йорданов " съссъдействието на локалното кметство и на община Тутракан. Председател на журито бе специфичният посетител Ути Бъчваров, началник (майстор готвач)и водещ на кулинарни телевизионни излъчвания, а за настроението на участниците се погрижи Ивелина Димова - национална певица, музикален възпитател и диригент на народнияхор към АНТП " Силистра " при НЧ " Доростол " Силистра.

По информация от сътрудници публицисти от Тутракан в надпяването са участвали20 самодейни състава от Североизточна България, а в надиграването - 2 детски танцови групи. Отделно в програмата 7 екипа са се състезаваха в подготвяне на най-вкусната мамалига/качамак, като всеки от тях е получил справедливо отличие.

Подобни на двете прояви, само че с друго наличие, има през годината още в областСилистра, както следва: в Тутракан - празник на кайсията, в Силистра - празник на хляба, песента и танца, в Гарван - празник на хляба, Смилец - празник на динения маджун, село Сребърна - " Гозбите на Добруджа ", Полк. Ламбриново - " Добруджанска софра ", село Бабук - празник на земята и плодородието, и др.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР