На 8 октомври 1873 г. в малкото габровско селце Цвятковци

...
На 8 октомври 1873 г. в малкото габровско селце Цвятковци
Коментари Харесай

На 8 октомври се открива изложба, посветена на 150 години от рождението на Пенчо Семов

На 8 октомври 1873 година в дребното габровско селце Цвятковци за първи път се чува гласа на Пенчо Иванов Семов. Едва ли тогава някой е предполагал, че той ще извърви пътя от селото до един от най-големите индустриалци и донори за своето време, ще остави ярка диря в историята, ще се помни и ще въодушевява с делата си и през днешния ден.

8 октомври 2023 година Сто и петдесет години по-късно се насочваме дружно на едно пътешестване през времето, с цел да надникнем в историята, измежду десетки архивни документи – показвани и непоказани, фотоси и мемоари, обединени в галерия. Изложбата, отдадена на годишнината от рождението на благотворителя и индустриалеца, на индивида Пенчо Семов, е взаимно дело на Община Габрово, Интерактивен музей на промишлеността Габрово, Държавен списък Габрово и Регионален исторически музей Габрово, и е структурирана към вдъхновяващите му думи: " Любов, труд, неизменност ".

Откриването е в 11:30 ч. пред постройката на Интерактивен музей на промишлеността Габрово.

АКЦЕНТИ НА ИЗЛОЖБАТА:

Любов- Семеен и персонален живот. Разгледайте топлата, персонална страна на Пенчо Семов. Открийте неговата дълбока обич към фамилията и приятелите посредством фотоси и мемоари. Надникнете в моментите, които са формирали неговия темперамент и полезности.

Труд- Влезте в света на промишлеността и финансите, които Пенчо Семов построява през своя живот. Изложбата показва документи и чертежи от ранните му предприемачески стъпки. Вижте еволюцията на неговите инициативи, от първата дребна фабрика до обширната индустриална империя.

Постоянство- Благотворителство и завещание. Открийте същността на духа на филантропа Пенчо Семов. Прочетете документи за неговите инициативи - от разнообразни дарения, до основаването на фондацията и неговото наследство. Научете по какъв начин неговата ангажираност към благотворителността е оставила трайна диря в историята.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР