На 8 ноември 2017 г., в навечерието на 103-тата годишнина

...
На 8 ноември 2017 г., в навечерието на 103-тата годишнина
Коментари Харесай

Честваме 103 години от рождението на Павел Вежинов с нова книга

На 8 ноември 2017 година, в навечерието на 103-тата годишнина от рождението на Павел Вежинов, в Книжен център Гринуич беше показана дълго чаканата му нова книга – антологията Над всичко. Сборникът сплотява цялата фантастична прозаичност на писателя, който е пионер в региона на фантастиката в българската литература.

Книгата бе показана от шефа на издателство Ентусиаст Виктория Бисерова, дъщерята на Павел Вежинов Павлина Делчева-Вежинова и неговата внучка Вида Делчева, която е и редактор на антологията.

Като хазаин на събитието Виктория Бисерова приветства гостите и изрази откровената си признателност към околните на писателя, без чиято сила и помощ този първи по рода си алманах не би бил вероятен.

„ Това е втората книга на Павел Вежинов, която издателство Ентусиаст разгласява след Нощем с белите коне, и съм сигурна, че не е последната. Той е скъп публицист и по тази причина е част от нашата поредност Enthusiast Vintage, в която участват създатели, безусловно непреходни, устойчиви на литературния усет. Затова не ги назовавам класици.

Подбираме творби, които дълго време не са били притежание на публиката, както е в антологията Над всичко. Нареждам Павел Вежинов до обичани имена в тази поредност като Казандзакис и Франсоа Мориак. Чрез публикуването на книгата целим да помогнем на младежите да открият Павел Вежинов и да се срещнат с тематиките за салдото сред разсъдъка и възприятията “, сподели Бисерова.

„ Баща ми за мен е един космос, несъмнено! “, показа дъщерята на писателя Павлина Делчева-Вежинова, без да скрива вълнението си. „ Защо Над всичко? Кое е над всичко? За Павел Вежинов над всичко е любовта, над всичко е съпричастността, над всичко е да окажеш помощ на другия. Именно по тази причина избрахме това заглавие на сборника, който се появява тъкмо преди рождения му ден на 9 ноември. Неговото мислене не беше общоприетоо. Обичаше да задълбава в проблемите, да търси тяхното автентично решение, неведнъж по нехарактерен и необикновен метод. “

Внучката на Павел Вежинов Вида Делчева, редактор на сборника, показа творбите, включени в антологията – повестта Над всичко, разказите В един есенен ден по шосето и
Моят пръв ден, новелите Сините пеперуди и Когато си в лодката и романа Гибелта на Аякс.

Според нея в основата на тези творби стои казусът за взаимопомощта – дали си задължен да окажеш помощ, когато имаш тази опция.

„ Това са едни огромни въпроси, проблеми, които съществуват и в нашия действителен живот – конфликта на разнообразни култури, разнообразни нации на личната ни планета в този момент, безусловно всеки ден. “

Според Вежинов фантастичното се е трансформирало в дълбока душевна нужда, която постоянно ще търси своето задоволство. „ И в случай че въпреки всичко си представим, че фантастичното някой ден в действителност ще изчезне, това ще значи, че хората са стигнали до един мъртъв унищожен свят, лишен от вяра. “
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР