На 8 км. източно от София се разраства сметище, на

...
На 8 км. източно от София се разраства сметище, на
Коментари Харесай

Закриване чрез оползотворяване: Сметище продължава да расте на километри от София

На 8 км. източно от София се разраства бунище, на което се изхвърля битов боклук и фракции от завода за отпадък в село Яна. Камиони непрекъснато изсипват товара си. Част от масива с отпадък, който е забележим от централния вход, е засипан от горната страна с пръст, видя и екип на " Дневник ". Навътре в сметището гледката е друга - тонове найлонови торбички и пластмасови опаковки са струпани навън.

Засипаните с пръст сектори демонстрират до каква степен е позволената височина за трупане на отпадъците. Където не е - значи, че там ще се изсипва още. На 28 септември Столичната община е внесла капиталово предложение в РИОСВ-София с искане да се позволи промяна на избраната кота било на сметището. Това се прави, когато позволената височина е достигната и задачата е да се разреши да се натрупа още.

Институциите и локалните са в спор запълнено ли е сметището, а съгласно последните кметът Йорданка Фандъкова им е дала обещание да даде график за поетапното му изваждане от употреба в границите на мандата й т.е. до 2023г.

Искането на общината провокира жителите на Долни Богров и като за малко бе затворен и бул. " Ботевградско шосе ". Те упорстват Столичната община да извърши обещанието, обещано през 2013 година, когато стартира да извозва част от боклука на София там. " Казаха ни, че ще се употребява, до момента в който се построи завода за боклуци в с. Яна. Заводът проработи, а отпадъците продължиха да ги изсипват при нас ", изясни Слави Костадинов от инициативния комитет на село Челопечене, което е на 800 м. от оборудването, а на 50-тина метра е река Лесновска, която се влива в Искър. " Реално сметището е запълнено, тъй като към този момент е високо 20-30 м и би трябвало да бъде запечатано ", твърди различен представител Николай Ангелов.

След митингите от Столичната община дадоха отговор, че " капиталовото предложение за промяна в плана за закриване и рекултивация на депото ще се осъществя на настоящата площадка без смяна на потенциала и на общата повърхност на депото ". Тяхното искане към този момент не получава утвърждение от РИОСВ-София. С писмо от 8 октомври (в деня на протеста) районната екоинспекция уведоми кмета Йорданка Фандъкова, че се изискват спомагателни данни за приемане на разрешението.



Общината: Вече 47 дка са изцяло рекултивирани

" Столичната община извършва план за закриване и рекултивация на сметоразтоварище с. Долни Богров. Напълно рекултивирани с техническа и биологична рекултивация досега са 47 дка, като са засадени голям брой дървета ", обясниха от общината за " Дневник ". Общата повърхност на сметището е близо 300 дка и къде е осъществена тази активност ясно се вижда - част от билото е покрито със пласт пръст.

От общината не дадоха отговор обаче по кое време възнамеряват да закрият сметището, нито какво количество може още да поеме. Според локалните хора сметището към този момент е запълнено, само че това по документи не можело да се откри. Според формалните отговори е ангажиран единствено към 1/3 от потенциала.

 Утъпкване на пласт пръст за рекултивация на сектори от сметището.
© Николай Ангелов

Утъпкване на пласт пръст за рекултивация на сектори от сметището.

Проектът по така наречен " закриване и рекултивация " е почнал през 2013 година и би трябвало да завърши, когато се запълни избрания потенциал от 1.19 млн.тона, прецизираха от РИОСВ-София. Според жителите на Челопечене и Долни Богров това към този момент е станало, само че по отчетни документи в края на 2020 година вътре има 378 хил.тона, споделят от екоинспекцията.

" Двете видеокамери на входа не работят и какъв брой камиона действително влизат няма по какъв начин да се ревизира, тъй като броят им се записва единствено в отчетната книга на пропуща ", твърди Николай Ангелов. Според него докладите демонстрират по-малки количества, с цел да може депото да се употребява още дълго време.

 Общ аспект на бунище
© Георги Кожухаров

Общ аспект на бунище " Долни Богров ". Част от билото е засипано с пръст (в кафяво).

Старото бунище се отваря през 2013 година с план за... закриване

Сметището е било настоящо от 1972 година до 1997 година През 2005 година при поройни дъждове близката река Лесновска излиза от коритото и отнася огромна част от насъбраните остарели боклуци. През 2013 година Столичната община получава сложно позволение за употреба, издадено от Изпълнителна организация " Околна среда " към Министерство на околната среда и водите. В него не се показва период за действието му, а до момента в който се запълни потенциалът от 1.195 млн.тона.

За използването общината изготвя план, наименуван " За закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров, посредством неутрализиране и оползотворяване ". Идеята е то да поема отпадък от София, до момента в който се построи завода за боклуци в с. Яна, а редом да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и шубраци.

 Входът на сметището. Камион с боклуци се качва към билото, с цел да разтовари.
© Георги Кожухаров

Входът на сметището. Камион с боклуци се качва към билото, с цел да разтовари.

На входа не пускат

На централния вход на сметището идващите камиони стопират първо на кантара и по-късно поемат нагоре към билото на планината от отпадък, видя екип на " Дневник ". Дежурният чиновник удостоверява, че сметището приема нови количества. " Сега се докарва единствено боклук от завода в Яна. Друг боклук не се изсипва. То са найлони, парцали... Машините ги зариват и от горната страна постилат мушама и поставят пръст ", обясни технологията служителят.

Сметището се ръководи от " Софекострой " ЕАД, както е новото име на общинската компания " Чистота Искър ". От там отхвърлиха коментар на настояванията на жителите на близките селища.

От страната на централния вход масивът е засипан с пръст, както е по настоящия план. Навътре обаче следи от рекултивация не се виждат, а най-далечната, северната, страна на сметището хълмът с боклуци е щръкнал на 30-ина м от коритото на река Лесновска.

На 15 октомври при взаимна инспекция с Регионалната ревизия за околната среда и водите (РИОСВ)-София деятели от инициативния комитет попаднали в сметището на медицински боклуци - спринцовки, банки, ръкавици, които наложително би трябвало да се изгарят в инсинератор. " От Регионална инспекция за опазване на околната среда ни споделиха, че спринцовките евентуално не са за медицински цели и по тази причина са попаднали тук ", изясни Костадинов. Според него в сметището преди влизали и камиони с румънска регистрация.

Има ли кой действително да реши запълнено ли е сметището

Да се оцени тъкмо и независимо действителният размер на изсипаните количества, тъй като няма по какъв начин да е напълнен единствено 1/3 от потенциала, а сметището към този момент да е очевидно претъпкано, упорстват от инициативния комитет.

След митинга на бул. " Ботевградско шосе " на 8 октомври кметът Йорданка Фандъкова се е срещнала с техни представители. По думите им " госпожа Фандъкова даде обещание, че ще ни даде график за поетапното изваждане на сметището в границите на нейния мандат и пренасочване на отпадъците към депото в местността " Садината ", изясни Костадинов. Това значи до октомври 2023 година, когато са идващите кметски избори.

Хората са склонни да одобряват този период, тъй като другояче по отчетните документи се обрисува депото да работи още най-малко десетилетие.

 Насипаната пръст по билото може ли да
© Николай Ангелов

Насипаната пръст по билото може ли да " рекултивира " планините от пластмаса и найлони?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР