На 8 декември ще бъде пуснато движението на трамваите по

...
На 8 декември ще бъде пуснато движението на трамваите по
Коментари Харесай

Пускат в движение емблематичния трамвай № 5 в София

На 8 декември ще бъде пуснато придвижването на трамваите по линия номер 5 по трасето от площад " Македония " до бул. “Овча купел “ , заяви зам.-кметът на Столичната община Ангел Джоргов.
 Георги Димитров
Реконструкцията се прави по план " Интегриран столичен градски превоз – фаза II " , финансиран от Оперативната програма  " Региони в напредък " 2014-2020

Обектът е разграничен на две елементи и срокът на сектора от обръщалото на Съдебната палата до пл. " Руски монумент " изтече напролет, имаше закъснение към 90 дни, уточни Джоргов.
 Георги Димитров
Той сподели, че на строителната компания ще бъде наложена санкция в размер на 10% от цената на този сектор, която е към 10 млн.лв.  Това значи, че санкцията за строителя ще бъде към 900 хил.лв. , разясни зам.-кметът.

" Другият сектор, който коства 30 млн.лв. без Данък добавена стойност е с общ период две години и в случай че има закъснение по виновност на изпълнителя, ще бъде наложена санкция до 10% от цената на целия контракт " , сподели Джоргов.
 Георги Димитров
Той уточни, че трамваите по линия номер 5, която преди ремонта се ползваше от 50 хиляди души на ден по цялото трасе , ще се движат с маршрут от Съдебната палата до трамвайно ухо " Бъкстон ". Линията ще бъде обслужвана с нови трамвайни мотриси, уточни Джоргов. Те са 13 на брой, като се чака доникъде на идната година в София да дойдат още 29 трамвайни мотриси, обезпечени по Оперативна стратегия " Околна среда ". Така трамвайните линии 5, 4 и 18 ще се обслужват от нови мотриси. Джоргов разгласи още, че от на следващия ден стартира и реконструкцията на трамвайното обособено трасе от трамвайното ухо на бул. " Никола Петков " до ул. " Райска градина ".
 Георги Димитров
Реконструкцията на трамвайната линия по бул. " Цар Борис III " е разграничена на два сектора, без частта на площад " Руски монумент ". Първият сектор е от пл. " Руски монумент " до ухо " Княжево " (без кръстовището на бул. „ Цар Борис III “ и бул. „ Гоце Делчев “), а вторият сектор от пл. " Руски монумент " до ухо " Съдебна палата ". Към сегашния миг е подготвен напълно секторът от „ Съдебна палата “ до трамвайно ухо " Бъкстон “ и продължава работа по трасето след ухо " Бъкстон ", осведомиха от общината.
 Георги Димитров
Цялостно е сменен релсовият път, контактната мрежа, построени са нови перони, инсталирани са спиркови навеси. Пренаредена е паважната настилка и гранитните бордюри по двете местни платна на бул. " Македония ", сменени са асфалтовите настилки по ул. " Алабин ", ухо " Съдебна палата " и пл. " Македония ", напълно са актуализирани тротоарните настилки. На бул. " Македония " до Руски монумент е построен нов линеен парк, заяви зам.-кметът. В пространството сред локалните платна са обособени две пешеходни алеи, една велоалея и кътове за отдих. В линейния парк са засадени нови дървета, шубраци и разнообразни типове цветя, като за поддръжката на растителността е построена напълно нова поливна система, сподели още Джоргов.
 Георги Димитров
От общината осведомиха, че идейният план за линейния парк е на френското архитектурно студио " Вилмот и асосие " с ръководещ шеф Борина Андрю . Живият плет, присъщ за обособеното трамвайно трасе по булевардите " Тотлебен " и " Цар Борис III ", е възобновен, като тази част от растителността, която е в положително положение е непокътната, а на останалите места е засаден нов жив плет.

Следващият стадий на строителство включва обособеното трасе в сектора сред ухо " Никола Петков " и ул. " Райска градина " , без да се засягат кръстовища. Затваря се трамвайното придвижване от ухо " Никола Петков " до ухо " Княжево ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР