На 8 декември, от 18.30 часа, ще се състои органов

...
На 8 декември, от 18.30 часа, ще се състои органов
Коментари Харесай

Декември носи Коледния дух в концертните зали на Добрич

На 8 декември, от 18.30 часа, ще се състои органов концерт, с който ще стартират светлите коледни тържества в Добрич. Мария Славова ще зарадва всички, които желаят да чуят звука от реновирания орган, с творби на Йохан Себастиан Бах. Soli Deo Gloria (Само на Господа слава).

Точно това като мото на концерта е сложила и Мария Славова, която е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано стартира в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „ Добри Христов ” в гр. Варна и АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ в гр. Пловдив със компетентност пиано. Изучава орган под управлението на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си активност, развива интензивно концертира като пианист и органист. Участва в многочислени концерти като солист, камерен реализатор и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с разнообразни хорови и инструментални сформира. В цялата страна изнася независими органови концерти и в партньорство с известни музиканти. В момента е пианист - органист в Камерен оркестър „ Дианополис “, Ямбол.

За идния концерт на 8 декември, споделя самата Мария Славова: „ SDG – постоянно в края на своите композиции Йохан Себастиан Бах (1685-1750) изписва тези три букви. Всъщност това е абревиатурата на „ SOLI DEO GLORIA ” ( „ Само на Господа популярност ”). И в действителност когато Бах твори, той не се замисля дали хората в църквата биха разбрали творбите му и дали хористите могат да ги изпълнят. Неговото верую е надълбоко религиозно – той твори в възхвала на Бог, това е същността на неговата музика, посвещението на смирения му и предан на вярата живот. Органът е инструментът, който Бах е владеел във висша степен напълно. Със своите изразителни благоприятни условия, които в не дребна степен биха могли да заменят цялостен оркестър или хор, органът разрешава на Бах да разгърне в цялост своето полифонично мислене, в общуването си с него той най-ярко разкрива присъщите черти на своята артистична натура. Може би точно в органовото си творчество той е най-мощен, виртуозно ослепителен и патетически въодушевен. В концерта ще прозвучат както творби, писани в ранните години на Майстора като Прелюдия и фуга BWV550, където към момента проличава въздействието на Дитрих Букстехуде и Николаус Брунс, и тричастната Фантазия в Сол мажор, композирана във формата на италианските кончерти гросси, по този начин и пиеси от зрелия му креативен интервал като огромната До мажорна Прелюдия и фуга BWV 547, датираща към 1744 година, която е последната пиеса, писана от него в този род. Включени са и няколко дребни коледни хорали от „ Органна тетрадка ”, на чиято заглавна страница е вписано: „ На Всевишния единствено за популярност, на близък – да се поучава ”, която Алберт Швайцер дефинира като „ речник на Баховия музикален език ”. Ще бъдат изпълнени още две пиеси от Бах - светлия, идиличен Пасторал във Фа мажор и Алабреве в Ре мажор - всъщност двойна фуга, чиято строга величавост ще постави край на концерта “.

Билети на касата на Концертна зала „ Добрич “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР