На 78-годишна възраст този свят напусна една от най-големите фигури

...
На 78-годишна възраст този свят напусна една от най-големите фигури
Коментари Харесай

Михаил Касабов остава сред най-близките приятели на Бекенбауер до края на живота му

На 78-годишна възраст този свят напусна една от най-големите фигури във футбола за всички времена – именитият немец Франц Бекенбауер. Той издъхна след дълготрайно боледуване, а като съществена причина за утежняването на положението му, неговите близки показаха обвиняванията за присъединяване му в операции по избора на Германия за хазаин на Мондиал 2006, които се отразили пагубно на душевното му положение. 

 

Освен всичко друго, Кайзера се явяваше и най-големият другар на футболна България всред елита на най-великите персони в цялата история на играта. Как и за какво Бекенбауер е харесал тъкмо нашата страна и футбола й? Историята стартира още през 70-те години и продължава чак до кончината му.

Симпатиите на Франц Бекенбауер към България почват още от международното състезание в Мексико през 1970 година, когато двата тима са в една група и живеят в общ лагер. Още там се среща с играчите и треньорите ни. Но се ускоряват след един фокус, осъществен пет години по-късно, когато Кайзера влиза в листата на най-известните „ жертви “ на илюзиониста Мистер Сенко.

 

Това се случва вечерта на 12 април 1975 година в София, където България и международните първенци от Германия таман са изиграли доста оспорван мач, приключил 1:1, Факирът се явява огромен обожател на немския футбол. Още преди дуела съумява да си издейства привилегията да бъде хазаин на всички знатни футболни посетители отпред с капитана им Франц Бекенбауер. Приема ги в фамозната си къща в „ Лозенец ", която тогава е туристическа атракция с алпийския си покрив и изящна архитектура. Подготвил се е да ги почерпи с кафе, само че се оказва, че може и по малко алкохол. После ще им демонстрира фокуси.

 

Още преди представлението си набелязва Кайзера, на чиято китка виси извънредно безценен часовник. Само с едно изкусно придвижване Мистер Сенко му прибира бижуто, без изобщо да се усети. После смъква и часовника на вратаря Сеп Майер:

Само да запитвам нещо Бекенбауер. Кайзер Франц, какъв брой е часът?

 

Великият футболист напряко се втрещява. После научава, че не е първият знаменит немец, станал жертва на Мистер Сенко. 40 години по-рано, още като млад магьосник нашенецът отмъква в Берлин кортика и персоналния револвер от министъра на авиацията Херман Гьоринг.

 

От огромните ни футболисти през 70-те години Кайзера е непосредствен с Христо Бонев. Три пъти са си стискали ръцете като капитани преди мачове сред България и Германия. Но за идеята на футболна България го притегля днешният началник в БФС Михаил Касабов. Точно към историята с Мистер Сенко той се явява преводач в „ Байерн “ от български и съветски, защото живее с родителите си в Мюнхен. Сближава се с Кайзера още към двата финала за Суперкупата на Европа против „ Динамо “ (Киев) през есента на 1975 година, където е зает да превежда. По-късно става и член на клубния съвет. На международното в Мексико през 1986 година Касабов прави неоценима услуга на Бекенбауер, който тогава е треньор на Германия. Точно преди началото на шампионата звъни телефонът в хотелската му стая. Отсреща е Кайзер Франц. Моли за видеото от тайния подготвителен мач сред България и Уругвай, игран в навечерието на мондиала. Работата е в това, че въпросната намира се организира при заключени порти, изцяло незаконно и без даже да попада в международната футболна статистика.

 

Запис имаме единствено ние и урусите. А първият мач на хората на Кайзера е тъкмо против Уругвай, за чийто тим в немския лагер нямат съвсем никакви данни. И единствено българите могат да оказват помощ.

 

Находчивият Михаил Касабов незабавно провежда среща на треньора ни Иван Вуцов и оператора Милчо Канчев с Бекенбауер в посолството ни в Мексико Сити. „ Щом е за Кайзера, може! “, отсича Вуцата и предава касетата. След срещата германецът прегръща Касабов и споделя, че в случай че българският му другар тръгне да се дами, ще му стане кум. А спонсорите на Бундестима от „ Адидас “ стават още по-щедри и към тима на България поради услугата.

 

Триумфът ни в Съединени американски щати също не минава без Франц Бекенбауер. Бивш треньор на международните първенци от Германия през 1990 година, на американския мондиал Кайзера работи за тв канала „ Премиере “. Точно преди четвъртфинала ни против немците персонално звъни в хотела на нашите в Принстън с молба да направи няколко изявленията. Разбира се, Димитър Пенев – остарелият му противник от дуелите с Германия и „ Байерн “ няма да му откаже. Кайзера идва с хеликоптер и беседва с Христо Стоичков и Йордан Лечков.

 

Накрая сяда с Пената. „ При вас всичко е чудесно! Проблемите са при нас… “, пророкува Бекенбауер, както и става 48 часа по-късно при великата българска победа с 2:1. А и двата гола са навръх интервюираните от Кайзера футболисти.

 

След Съединени американски щати 94 Бекенбауер оказва помощ на БФС да заздрави връзките си с Германския футболен съюз. Публична загадка е, че Кайзера и шефът на централата Егидиус Браун са съдействали за „ по-приятелското “ съдийство в дуела България – Русия (1:0) през 1997 година, с който се класирахме на международното във Франция. Самият Браун тогава пристигна на „ Васил Левски “, като подцени провеждащия се по същото време мач на Германия.

 

Три години по-късно двамата бяха оповестени за „ лекар хонорис идея “ на Националната спортна академия в София. Оказа се, че за 55-годишния тогава Кайзер това е първи диплом за висше обучение изобщо, въпреки и във футбола да го считат за професор. По-късно с тяхната защита се провежда приятелският мач България – Германия (2:2), от чиито тв права в опразнената каса на БФС влязоха над един милион евро.

 

До края на живота си Франц Бекенбауер остана изявен другар на България и нейния футбол. Често идваше в София да чете лекции в НСА, включително и преди международното състезание през 2006 година в Германия, на което беше основен уредник. Фразата му „ За България мога да кажа единствено хубави неща “, стана едно от значимите послания за страната ни пред света. Навремето посети „ Левски “ в Залцбург преди мач от Лига Европа, а не толкоз от дълго време се срещна и с националния тим в Австрия – все по покана на Михаил Касабов, един от малцината, който можеше да му позвъни когато и да е. По него изпрати часовник като подарък за остарелия си другар Христо Бонев.

 

Едно е несъмнено – гибелта му го лиши освен от футбола в Германия, а и в България.

Инфо: Уикенд

Тагове: Франц Бекенбауер Германия футбол футболист Христо Бонев Димитър Стоичков Михаил касабов Йордан Лечков Иван Вуцов Милчо Канчев Кайзер Франц
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР