На 74-годишна възраст почина един от най-великите треньори в историята

...
На 74-годишна възраст почина един от най-великите треньори в историята
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина един от най-великите треньори в историята – Георги Димитров

На 74-годишна възраст умря един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров, оповестява уеб сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов, предава Bulphoto.

Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанско. Той е някогашен играч в хвърлянето на копие и през 70-е години на предишния век стартира работа като треньор, която носи едни от най-значимите триумфи в историята на българската лека атлетика. Най-голямото достижение в треньорска кариера Димитров е олимпийската купа на 100 метра с трудности на Йорданка Донкова през 1988 година в Сеул.

Донкова слага и международен връх в дисциплината – 12,21 секунди, който е втори във безконечната международна класация след планетарното достижение на Кендра Харисън от 2016 година. Рекордът на Донкова оцеля 28 години. Под управлението на Димитров Гинка Загорчева слага международен връх на 100 метра с трудности и печели международната купа, а дружно с Донкова вършат дисциплината „ българска “ с помощта на многочислените си триумфи и достижения.

Димитров работи с всички дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели международна университетска купа на седмобой през 1977-а. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006-а и една от най-силните в света на тази дисциплинираност, както и на 400 метра с трудности и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 година под управлението на Димитров. Десетки са класните спортисти реализирали върхове и печелили медали с помощта на подготвителната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина. В последните години треньорът работеше с дребни деца в пловдивския клуб „ Енерджи “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР