На 72 години почина проф. Божидар Димитров. По информация на

...
На 72 години почина проф. Божидар Димитров. По информация на
Коментари Харесай

Почина историкът професор Божидар Димитров

На 72 години умря проф. Божидар Димитров.

По информация на „ 24 часа” професорът е умрял пред блока, в който живее. Изведнъж се е хванал за гърдите и е паднал, описват околните му пред изданието. Те допускат, че повода за гибелта е белодробна емболия.

Историкът е чакал щерка си Мария. Днес тя има рожден ден и се готвела да вземе родителите си и да отпразнуват дружно.

Професорът имаше проблеми със сърцето - влиза в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна непълнота.

Проф. Божидар Димитров е някогашен дълготраен шеф на Националния исторически музей, историк, създател на десетки книги, отдадени на българската история.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 година в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия, сочи информация в автобиографията му. През 1959 година приключва главното си обучение в Созопол, а през 1964 година – Механотехникума в Бургас. Работи няколко години на риболовни кораби. По-късно приключва история и археология в Софийския държавен университет, има докторат по история.

През декември 1994 година е назначен за шеф на Националния исторически музей (НИМ). С поста си се разделя през 1998, само че е възобновен през 2001 година и остава отпред на НИМ до пенсионирането си през 2017 година

Проф. Димитров е бил член на Българска социалистическа партия. Два пъти е бил в листите за народни представители на социалистите - в Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година.

Като член на Висшия партиен съвет на Българска социалистическа партия в края на 2005 година Божидар Димитров се афишира намерено срещу решенията на управлението на Българска социалистическа партия. Той не поддържа кандидатурата на Татяна Дончева за кмет на София и поддържа самостоятелния претендент Бойко Борисов. Заради това е снет от поста лидер на групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия в СОС.

Преди парламентарните избори през 2009-а напуща Българска социалистическа партия и застава в поддръжка на ГЕРБ. На изборите е определен за депутат, откакто е повдигнат от ГЕРБ за мажоритарен претендент в Бургаски изборен регион.

В първия кабинет на Борисов е министър без портфейл, като дава отговор за Агенцията за българите в чужбина, Държавния списък и Дирекцията по вероизповеданията.

В края на предходната година Димитров съобщи желание да направи професорска партия. През март учреди придвижване "Кан Кубрат ", само че по-късно получи отвод то да бъде записано.

Екипът на Edna.bg изрича най-искрени съболезнования на околните на проф. Димитров!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР