На 7 юни се състоя официалното откриване на Тракийската царска

...
На 7 юни се състоя официалното откриване на Тракийската царска
Коментари Харесай

Свещарската гробница грейна в нова светлина 40 години след откриването си

На 7 юни се състоя формалното разкриване на Тракийската царска гробница в Свещари, част от историко-археологически резерват „ Сборяново “. То бе част от честванията на 40-ата годишнина от откриването на гробницата и резултат от завършването на план „ Свещари в нова светлина “. На събитието участваха Министъра на културата Атанас Атанасов, н.пр. Посланик Херо Мустафа, а измежду специфичните посетители бяха също и двама от членовете на истинския изследователски екип, взели участие в откриването и изследването на гробницата преди 40 години – инж. Цвятко Кадийски и Валентин Тодоров. Сред формалните лица бяха също Цветелина Бориславова, шеф на фондация Credo Bonum, Деян Димитров, регионален шеф на Разград, Аксел Кючук зам. кмет на Исперих и Хабибе Раси, зам. кмет на Разград.

Тракийската царска гробница в с. Свещари е един от най-значимите исторически обекти в България. Тя е част от историко-археологически резерват „ Сборяново ”, който се намира в Североизточна България покрай град Исперих. „ Сборяново “ включва над 140 археологически и културни монументи, като най-известните от тях са: Свещарската гробница, останките от античния тракийски град Хелис, тракийското светилище на " Камен хълм ", мюсюлманското светилище Демир баба теке – почитано от алевиите, и историческият музей в град Исперих.
Проектантският екип на „ Свещари в нова светлина “, включва специалисти археолози, архитекти и инженери. Архитект по осветлението е Марк Сътън Вейн, от Sutton Vane Associates – международно приета компания за архитектурно осветяване, профилирана в осветяването на изкуство, музеи и интериор и екстериор на исторически здания. Сред тях са китайската теракотена войска в Британският музей, катедралата в Уинчестър и доста други. Проектът е осъществен с поддръжката на Американския посланически фонд и в партньорство с ИМ Исперих.

" Когато дойдох в България преди три години, този план едвам започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с голям брой находки от древността, на второ място след Италия, тази тракийска гробница се откроява със своята хубост и значителност. Светът би трябвало да опознае България посредством нейните исторически чудеса " – сподели посланика на Съединени американски щати в България, Херо Мустафа.

Общият брой гости в резервата за 2020г. е 7 761., а през 2021 - от 11 493 души. Това потвърждава, че Тракийската Царска гробница е желан туристически културен обект от високо публично значение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР