На 7.XII.1858 г. Левски приема монашеско звание и по-късно името

...
На 7.XII.1858 г. Левски приема монашеско звание и по-късно името
Коментари Харесай

Във Варна можете да се докоснете до историческа реликва на Васил Левски от 1858-а година

На 7.XII.1858 година Левски приема монашеско звание и по-късно името Игнатий. В навечерието на тази дата и по отношение на националния конкурс с ученическа конференция „ 180 години от рождението на Васил Левски - 180 години величие ”, която ще се организира на 15 и 16 декември, орарът на Левски още веднъж ще бъде част от галерия, отдадена на Апостола на българската независимост във Варна. Изложбата ще бъде публично открита на 15.XII в постройката на Музея на Възраждането (ул. „ Л. Заменхоф “ 21). В нея ще бъдат показани щампи и икони с облика на Св. Игнатий Богоносец, нравствен настойник на дякон Игнатий. Поради огромния интерес, който провокира орарът с всяко свое идване в града, той ще бъде изложен по-рано - още на 6 декември, в специфична витрина в Музея на Възраждането.

Дяконският орар на Васил Левски се съхранява от 32 години в Регионален исторически музей – Велико Търново. Получен е като подаяние през 1985 година от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго защитаваната от фамилията светиня е предадена на бащата на Димитър – Атанас Топлийски от Ботевия въстаник Димитър Тодоров – Димитрото, който е съхранявал скъпата реликва.

Дяконският пояс е употребен от Васил Левски в интервала 1858 – 1861 година Дълъг е 4,30 м и необятен – 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е декориран с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, направени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и приключват със сърмени ресни.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР