На 7 октомври ще бъдат оповестени официално резултатите от онлайн

...
На 7 октомври ще бъдат оповестени официално резултатите от онлайн
Коментари Харесай

Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града

 На 7 октомври ще бъдат оповестени публично резултатите от онлайн анкетата за ориста на Дупката в центъра на Варна, оповестиха за Varna24.bg от Община Варна

Припомняме, че онлайн изследването за настройките на варненци по отношение на ориста на Дупката в центъра на града завърши на 22 септември, оповестиха представители на екипа, който стои зад изследването. Общо 3124 души са се присъединили в допитването и са споделили визията си за пространството, заключено сред бул. " Княз Борис I " и ул. " Княз Александър Батенберг ",  ул. " Воден " и ул. “Архимандрит Филарет ". Анкета бе налична на платформата www.ideavarna.com до 20-ти септември. 

Допитването, инициирано от Община Варна, се организира в две направления. Първата включваше изследване на настройките измежду експерти в региона на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни. На втория стадий бе отключена анкета, формирана на база обработените отзиви на експертите от първия стадий.

Целта ни е да намерим точната функционалност на пространството, като насочна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - огромни и дребни, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и публични пространства. Улиците “Хан Аспарух " и “Александър Батенберг " са значима връзка сред морето и дейната градска зона, които от десетилетия са блокирани от така наречен Дупка. Затова бъдещите пространства би трябвало да обслужват преди всичко публичния интерес и да интегрират по актуален и наличен метод откритите археологически полезности, разяснява основният проектант на община Варна Виктор Бузев. 

Наред с търсения краен резултат за установяване на функционалността и подготовката на архитектурен конкурс за пространството, самодейността ще даде опция за необятно разпространение на ангажираността на Община Варна и към мнението на всеки гражданин и посетител на града.

Т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, откакто локалната власт събаря няколко къщи със статут на монументи на културата с концепция на мястото им да бъде издигнат Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които съгласно археолозите са най-старият открит до момента сектор от укрепителните уреди на античната цитадела. Подобни остатъци не са открити на други места в остарелия град. Пак на същото място са налични и руини от здания от късната древност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия интервал. Извън разкопаното пространство, само че кореспондиращи с описаните старини, са открити и остатъци от втора крепостна стена. Според учените тези сектори от двете крепостни стени, непокътнати в центъра на един актуален град, са рядко срещано събитие в археологическата процедура и са отлична причина са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 година комисия към Националния институт за монументи на културата (НИПК)  излиза с изрично мнение, че разкритите антични остатъци са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, защото преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до прекъсване на плана за създаване на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват " Античен град Одесос - Варна " е останало като грозна дупка  в центъра на града.

Екипът, който стои зад плана за изследването на настройките, е в състав:  Максим Недков  - проектант, приключил архитектура в Мюнхен. От 2016 година работи във Варна в областта на капиталовото планиране и тематики, свързани с градска среда. Силвана Маринова - проектант с опит в капиталовото планиране и ползи към възстановяване на градската среда и достъпността посредством проучване на решения с интензивно гражданско присъединяване. Интереси и опит в опазването на културното наследство;  Явор Панев - проектант, съосновател и зам.- ръководител на Сдружение " Таляна “;  Александра Бабунска - проектант и създател на игрови модели, свързани с развиването на градската среда. През 2017 осъществя плановете “Get involved, fall in love with VARNA " и “ In love with VARNA ", с които посредством артистични съоръжения и игри цели да предизвика повече дейни хора във Варна да преоткрият капацитета, който крие историческото сърце на града и да обединят старания в неговото видоизменение. Учредител на Сдружение " Таляна “; Цвета Йоцова – правист с дългогодишна процедура, взела участие в подготовката и организирането на интернационалния архитектурен конкурс за новата постройка на библиотеката във Варна, на Топлоцентралата в София, в състезанието за нов център на Боровец; Венцислава Недялкова - проектант с професионален опит в администрацията в Германия - в областта на образуване на градоустройствени състезания и замесване на обществеността в облагородяването на градската среда; Росен Стоев - правист с опит в структурни планове на Столична община, паркове, обществени пространства и инженерна инфраструктура. Социологията ще бъде систематизирана и оценена от Blue point - https://bluepoint.bg/.  Графичният дизайн е предоставен на Димитър Трайчев - Сталкер студио. Електронната страница на плана ще бъде направена от http://www.virtualno.eu/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР