На 7-и януари православните християни почитат паметта на Свети Йоан

...
На 7-и януари православните християни почитат паметта на Свети Йоан
Коментари Харесай

Ивановден е!

На 7-и януари православните християни почитат паметта на Свети Йоан Кръстител. Наричан още " Предтеча ", той е пророкът, подготвял хората за раждането на спасителя Исус Христос, както и негов кръстител във водите на река Йордан.
Свети Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на напреднала възраст, когато на татко му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната новина, че жена му Елисавета е заченала техния първороден наследник. Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Свети Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.
Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, която реализира Йоан Кръстител, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно ".
Традиционно през днешния ден във всички епархии на Българската православна черква се отслужва празнична света Литургия. И на 7-и януари ритуалното къпане от Йордановден продължава, като за някои елементи от страната даже е по-характерно да се прави през днешния ден. Ергените къпят момите, за здраве се къпят и младите мъже, а в Югозападна България на този ден къпят младоженките и момиченца до едногодишна възраст, откъдето идва и другото наименование на празника - Женски водици.
Народните обичаи и традиции повеляват на Ивановден кума или девера да " къпят " младоженците, сключили брак преди една година, пръскайки ги с вода. Младото семейство от своя страна носи на кума вино, кравай и месо, защото този ден е отдаден на кумството и побратимството, чийто настойник е Свети Йоан Кръстител. Обредното къпане приключва с замяна на дарове.
Обредите и обичаите, които се извършват на Ивановден, се свързват с очистителната мощ на осветената вода на Йордановден. " Мръсните дни " към този момент са отминали и хората обръщат взор към сбъдването на предвещанията за здраве, благополучие и благодат. На празничната софра участват боб, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка. Ивановден слага завършек на интервала, в който бродят маскираните новогодишни дружини.
Имен ден през днешния ден честват Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР