На 7 август /понеделник/ в Русе ще бъдат отбелязани 144

...
На 7 август /понеделник/ в Русе ще бъдат отбелязани 144
Коментари Харесай

Русе ще отбележи 144 г. от създаването на Военноморските сили

На 7 август /понеделник/ в Русе ще бъдат маркирани 144 година от основаването на Военноморските сили на Република България. Проявите се реализират с поддръжката на община Русе, оповестяват от общинския пресцентър.

В 18:15 ч. ще стартира церемонията по полагане на цветя пред паметната плоча на създателя, капитан–лейтенант Александър Конкевич, пред постройката на Флотската кула.
В 19 ч. ще бъде извършен боен обред по полагане на венци и цветя пред единствения в България Паметник на моряка /ул. „ Одрин “ 9/.

„ Оттук стартира българското морячество “- гласи надписът на монумента, откъдето всяка година по традиция стартират тържествата по случай основаването на Военноморски сили.

От 20 ч. пред постройката на Доходното здание ще стартира празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

На 12 август 1879 година в град Русе се основава военният флот на България. В края на XIX век е основан флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 година Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част (Черноморски флот) с щаб във Варна.
Първи пълководец на Българския боен флот е капитан–лейтенант Александър Конкевич (1879 – 1882).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР