На 7 август 2003 г. в съблекалнята на стадион Жозе

...
На 7 август 2003 г. в съблекалнята на стадион Жозе
Коментари Харесай

15 години от деня, в който светът и сър Алекс зърнаха чудото Роналдо

На 7 август 2003 година в съблекалнята на стадион Жозе Алваладе, сър Алекс Фъргюсън изнасяше къса тирада преди следващия мач.

Не бе изключително жарък и не хвърляше искри, тъй като това бе контрола. Гостуването на Спортинг в Лисабон слагаше завършек на предсезонната подготовка, седмица преди старта на сезона във Висшата лига.

В края сподели: "Момчета, имат едно надарено крило, бързо и пъргаво. Внимавайте с него. ".

В идващите 90 минути Кристиано Роналдо - едно 18-годишно хлапе с фланелка, която седи като на окачалка, побърква отбраната на Юнайтед.

С номер 28 на гърба, с брекети на зъбите си и изрусени кичури в косата, той е като някакъв безсрамник от прилежащия квартал, получил шанса си да покаже махленски футбол на звездите.

"Това момченце, което никой не познаваше, напряко ни разруши - споделя Микаел Силвестр, френски национал в защитата на Юнайтед в оня ден. - В края на мача се паникьосвахме, като топката отидеше в него на фланга. "

Дани Пю, който е ляв защитник, само че стартира мача като запаса, си спомня:

"Той взе топката в първите секунди, излъга един, втори от нашите, след това направи няколко прескачания на топката и центрира остро. Спогледахме се - това несъмнено е хлапето, за което говореше мениджърът... "

Най-много страда Джон О`Шей, който е десен защитник в мача. През първото полувреме Кристиано му се подиграва извънредно с дрибъла си. "На лицето на Джони имаше изписани болежка и засегнатост ", смее се през днешния ден Фъргюсън, запитан за оня мач.

Но топ тимовете на континента знаят към този момент за гения. Ливърпул, Ювентус, Интер и Барселона са пращали най-малко по един път скаути в Лисабон, с цел да го гледат по-рано през същата 2003-а.

А още през лятото на 2002 година, когато е на 17, Арсенал съвсем го е договорил, само че оставя прехвърлянето за 12 месеца по-късно след диалози с младежа и сътрудника му Жорже Мендеш. Арсен Венгер нерядко е признавал - това е огромната му неточност...

В самолета за Манчестър, О`Шей, Силвестр, Гари Невил и останалите приказват за Роналдо.

Питат Фъргюсън: "Шефе, видя ли го? Като ракета е! ".

"Шефе, Джони получи мигрена от него, взимай го ", споделя непосредствено Фил Невил.

Сър Алекс така и така е с ход напред и е приказвал по тематиката с изпълнителния шеф Питър Киниън. Футболистите не знаят, само че до момента в който са се къпали в съблекалнята, Фъргюсън е бил в тази на Спортинг.

"Взимаме ли го? ", пита Рууд ван Нистелрой при приземяването на самолета в Манчестър. Фъргюсън се усмихва и намигва.

Всичко е ясно.

Два дни по-късно Роналдо става състезател на Юнайтед и останалото, както споделят, е история. Шест сезона, 292 мача и 118 гола за "червените дяволи ", Златна топка, три трофеи, трофей в Шампионската лига...

Една легенда се ражда на 7 август 2003-а в онази контрола. Точно преди 15 години.

Източник: dir.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР