На 69-годишна възраст е починала германската писателка от български произход

...
На 69-годишна възраст е починала германската писателка от български произход
Коментари Харесай

Почина германската писателка от български произход Сибиле Левичаров

На 69-годишна възраст е умряла немската писателка от български генезис Сибиле Левичаров, заяви " Дойче веле ". Тя става известна на необятната аудитория през 1998 година, когато получава за прозаичния си дебют " Понг " премията " Ингеборг Бахман ".

Левичаров, която е теоложка по обучение, написа голям брой романи, измежду които се откроява " Апостолоф " - творба, отдадена на татко ѝ, която съставлява пътешестване из България. За нея тя получава през 2009 година премията на Лайпцигския панаир на книгата, а четири години по-късно - и премията " Георг Бюхнер ".

В " Апостолоф " тя остро и рафинирано разказва фамилната си контузия и подхваща пътешестване из страната на своите предшественици. Бащата на Левичаров е емигрант, който идва от България в Германия през 1940-те години и работи като гинеколог в Щутгарт.

През 2014 година Левичаров се натъква на доста рецензии, откакто притегля вниманието с една своя тирада в Дрезден. В нея тя назовава децата от епруветка " полусъщества " и съпоставя репродукционната медицина с практиките на националсоциализма. Впоследствие се дистанцира от тези свои изказвания, само че сериозно настроените към нея упорстват да ѝ бъде отнета премията " Бюхнер ".

Писателката, която е родена на 16 април 1954 година в Щутгарт, е приключила теология в Берлин, където и живее след дълги престои в Буенос Айрес и Париж. В продължение на години е страдала от множествена склероза, която е евентуалната причина за гибелта ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР