На 601 имота е разделено 18-километровото трасе с тунел на

...
На 601 имота е разделено 18-километровото трасе с тунел на
Коментари Харесай

Златния път става държавен с окрупняването на 601 имота

На 601 парцела е разграничено 18-километровото трасе с тунел на така наречен Златен път от Девин до село Михалково. За да се трансферира към Агенция Пътна инфраструктура и да стане най-накрая държавен път, парцелите би трябвало да се окрупнят в към 30. Това заяви на брифинг регионалният шеф на Смолян Емил Хумчев. Собствениците на тези 601 парцела, раздробени поради градежа на пътя, са трима – страната, община Девин и Горското. „ Идеята е НЕК, който е собственик към момента на трасето, да разпореди планиране, а кадастъра има подготвеност да окрупни парцелите и тогава да се трансферират на АПИ “, сподели Хумчев.

Главният секретар на регионалната администрация Андрей Кадишев съобщи, че са водени диалози с Георги Беловодски от НЕК ЕАД за решение на казуса.

Сагата с влизането на пътя в републиканската пътна мрежа тече от пуска му в употреба през 2010 година Девинчани не стопират да се оплакват от този момент до момента, че постоянно е цялостен с паднали камъни, а постоянно се случваше срутища и свлачища да го затварят целия или едно от платната. От много години рисково свлачище е затворило едното платно на пътя наоколо до разклона за с. Лясково. Целият „ Златен “ път продължава да е с акт 15 и да не е трансфериран на Агенция „ Пътна инфраструктура “ като част от републиканската пътна мрежа. Третокласното шосе бе направено поради градежа на язовир „ Цанков камък “, който заля остарялата права Девин-Кричим. То включва 10 км нов път от Девин към Пловдив по билото над водоема и рехабилитация на 11 км от съществувалия път от село Лясково към Михалково и тунел. Свлачището се намира на рехабилитирания сектор, на половин километър след тунела в посока Михалково.

Обходът на „ Цанков камък “ беше наименуван от Бойко Борисов „ Златен “ при пуска му, защото в началото трябваше да коства 41 млн. евро, само че утрои цената си до 120 млн. евро. Целият път беше издигнат от строителя на язовира – австрийската компания „ Алпине Бау “ и пуснат за придвижване през 2010 година Експерти на изпълнителя не спираха да акцентират, че оскъпяването идвало от неуместно определено трасе и надлежно геоложки затруднения по време на работата, които като се изключи че вдигнали цената, удължили и периода на строителството му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР