На 6 юли отбелязваме един особено приятен празник – Световния

...
На 6 юли отбелязваме един особено приятен празник – Световния
Коментари Харесай

Целувките са страшно полезни! Пазят от куп болести

На 6 юли означаваме един изключително прелестен празник – Световния ден на целувката. Датата е препоръчана от Англия и публично приета от Организация на обединените нации през 1988 година.

Целувката е изумително събитие, което не дава покой освен на влюбените. Учените от целия свят деликатно учат особеностите на това занимание. На конгреса на Американската асоциация по развиване на науката е основана и нова дисциплинираност – филематология (наука за целувките). А с годините експертите са достигнали до куп любопитни изводи, свързани с това прелестно занятие.

Оказва се, че то е извънредно потребно за здравето и може да ни защищити от куп заболявания, като инфаркт да вземем за пример.

Експертите са изяснили, че целувките могат да ви отърват от досадните непотребни килограми. Една буйна целувка, продължаваща над 20 секунди, изгаря цели 30 килокалории. Щом се целувате, сърцето стартира да бие по-силно, адреналинът също е на макс. Енергийният ресурс на организма се изразходва по-бързо, метаболизмът се усъвършенства и човек стартира да губи от тежестта си по-бързо, даже без строги диети, считат учените.

Целувката може да ви избави и от напрежението. Докато се целуваме, хормонът на напрежението кортизол, се понижава, а този на любовта – окситоцин, се усилва.Благодарение на биохимичните реакции, които започват в организма, стресоусточивостта се покачва, а нервното напрежение си отива. Според едно от проучванията по тематиката, хората, които се целуват по-често, страдат доста по-рядко от бодърствуване и депресии.

Вярвате или не, само че целувките могат да ви предпазят от появяването на кариеси. Стоматолозите обаче поучават да го вършиме след хранене, с цел да възстановявате равнището на киселинност в устата си. Когато се целувате, производството на слюнка се усилва, което разрешава да премахнете плаката от зъбите.

Целувката може да ви защищити и от инфаркт и инсулт. Сърцето стартира да бие по-бързо, притокът на кръв се усъвършенства, а рискът от огромни разлики в кръвното понижава. При целуващите се хора в кръвта се освобождават епинефрил и норепинефрин, които карат сърцето да бие по-бързо. По този метод кръвоснабдяването на всички органи се усъвършенства, кръвното налягане се понижава.

Целувките са потребни и за белите дробове. Целувайки се, вие ги упражнявате, тъй като дишането ви се трансформира. Целувките, които не престават няколко минути, усилват дълбочината на дишане, а клетките получават повече О2.

Целувките са мощно оръжие и против бръчките. Докато мускулите работят, клетките им се насищат с О2, кръвообращението се усъвършенства, означават учените. Подобна естествена гимнастика е идеална профилактика против преждевременното стареене и оказва помощ за изглаждането на към този момент съществуващите дребни бръчици.

Целувката е в положение да усъвършенства работата на мозъка. Тези, които се отдават по-често на това прелестно занятие, се радват на доста по-добра памет и бърза мисъл.Заради нарасналата сърдечна периодичност, както отбелязва американският откривател Янг Фишър, по време на целувка в мозъка влиза повече О2. Това способства за по-добрата му работа, запомнянето на информацията и увеличението на концентрацията. Тези, които желаят да научат непознат език или да си спомнят всички числа от тримесечния доклад преди значима работна среща, се нуждаят от доста целувки.

Целувката покачва и имунитета. Обменяйки бактерии с колегата си, организмът ви става доста по-устойчив на инфекции. Около 80% от бактериите в устата на всички хора са идентични, а останалите 20% - самостоятелни. Обменяйки своите бактерии, сътрудниците подтикват имунната си система да образува антитела. /jenata.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР