На 6-ти февруари миналата година Илон Мъск смая света със

...
На 6-ти февруари миналата година Илон Мъск смая света със
Коментари Харесай

Гигантската ракета Стархопър на СпейсЕкс ще започне изпитателните си атмосферни полети до броени седмици

На 6-ти февруари предходната година Илон Мъск смая света със своята ракета “Фолкън Хеви ” – това бе първата свръхтежка ракета, издигната след три десетилетия. В предишното е имало единствено няколко свръхтежки ракети (т.е. ракети, които имат товароподемността да извеждат в орбита товар от над 50 тона) – “Сатурн 5 ” (извеждала пилотираните кораби “Аполо ” до Луната), “Н1 ” (от нереализиралата се руска лунна програма) и “Енергия ” (от руската стратегия за совалка “Буран ”). 

Но колкото и удивително да бе достижението на “Фолкън Хеви ”, колкото и известен да стана манекенът в скафандър Стармен, каращ автомобил “Тесла ” в междупланетното пространство, за упоритостите на Илон Мъск “Хеви ”-то не е задоволително огромна ракета. Да, “Фолкън Хеви ” ще е незаменима при изстрелването на огромни геостационарни спътници или за тежки автоматизирани междупланетни станции към Юпитер и Европа, евентуално би ставала и за пилотирани обиколки на Луната или за извеждане на съставените елементи на новата станция, която Съединени американски щати взаимно с интернационалните сътрудници ще строят в окололунна орбита. Мъск не се интересува от повтаряне на “Аполо ” – отиване до Луната или Марс, забиване на знамето и връщане на Земята. Не – той желае колонизацията на Слънчевата система да стане действителност. Това значи десетки, дори стотици хора, отправящи се в междупланетното пространство! 

Именно по тази причина СпейсЕкс строи ракетата “Супер Хеви ”, която ще извежда кораба “Старшип ”. Това са новите имена на BFR – Big Falcon Rocket, или, както я назоваха от време на време в средите на СпейсЕкс, Big F*king Rocket. 

Мъск планува “Супер Хеви ” да има 31 мотора “Раптор ” – новаторски мотори, работещи с метан. Извежданият от нея транспортен съд “Старшип ” ще има 7 мотора “Раптор ”. “Старшип ” ще може да лети независимо и на суборбитални пътешествия, като Мъск счита, че когато корабът влезе в употреба, ще настъпи същински взрив в авиацията. Полетите сред континентите ще са извънредно къси – предприемачът твърди, че пътешествието сред Лондон и Ню Йорк ще лишава единствено половин час. 

Първата ракета от серията, която е в развой на сглобяване и която ще стартира изпитателните си полети през първата половина на актуалната 2019-та година, носи неофициалното име  “Стархопър ”. Името е обещано от галактическата общественост, тъй като програмата й мощно напомя на стратегия “Грасхопър ” – това бяха ракети, създадени от СпейсЕкс, които летяха през 2012-2014 година на къси атмосферни полети. На базата на опита от  “Грасхопър ” бе реализирана възвръщаемост на първите степени на “Фолкън 9 ”. 

Първият “Стархопър ” ще е снабден с три мотора “Раптор ” – това ще е задоволително за тестването на концепцията на “Старшип ”. Очакванията са дебютният полет на “Стархопър ” да е реалност най-рано през февруари, а в случай че изчислим вероятността за отлагания – може би ще го видим през март или април. Ракетата ще се издига до височина от 5 километра, а общото време за полет ще трае шест минути. 

Това не звучи доста впечатляващо за запалянковците, които се трогват единствено от същинските галактически полети. Впечатляващото все още обаче не е постиганата височина, а размерът на ракетата – “Стархопър ” е в действителност чудовищна ракета с невиждано за СпейсЕкс равнище на трудност. По информация от уеб страницата Тесларати диаметърът й е 9 метра, височината – 40 метра, тежи 500 тона при изстрелването, а моторите обезпечават подтик от към 600 тона. Ще бъде същинско знамение, в случай че всичко е наред още при първите тествания! 

Дали “Супер Хеви ” и “Старшип ” не са по-голям залък, в сравнение с може да лапне Илон Мъск? Възможно е. Самият бизнесмен призна след подписването на съглашението с бъдещия лунен екскурзиант Юсаку Маезава, че планът е опасен и “може да не успее ”. Но съгласно вярата на бизнесмена, която се базира на брилянтните му знания в ракетостроенето, “Старшип ” може да се окаже и сполучливо начинание. 

“Старшип ” е корабът-мечта на Мъск. До този миг предприемачът работеше по по-малки ракети като “Фолкън 9 ”, по плана на НАСА за товарен транспортен съд до МКС “Драгън ”, а в този момент към този момент е в подготвеност за дебютното изстрелване и на “Крю Драгън ”, който ще извежда в орбита хора. Но погледът на Илон Мъск е ориентиран към Марс, а пътят към Марс минава през “Старшип ”. Именно по тази причина предприемачът е влюбен в новото си създание, а от края на декември не е спрял да ни залива с информация за мегакораба в обществената мрежа Туитър.

Там той споделя въодушевено по какъв начин ще бъде осъществен “Старшип ”. Корабът ще се нагрява прекалено много при противоположното нахлуване в атмосферата, което не разрешава да бъде оцветен, по тази причина ще е затрупан с неръждаема огледална повърхнина. За изстудяване на най-горещите му съставни елементи ще се употребява остатъчен течен метан от работата на “Раптор ”-ите. Поради неналичието на багра “Старшип ” ще е с цвета на течно сребро. Самият външен тип на кораба ще е от специфична сплав от неръждаема стомана, която има преимущества спрямо до момента употребяваните въглеродни композити. 

С други думи – “Старшип ” е в действителност футуристичен транспортен съд, какъвто е желан от най-големите мозъци на научната фантастика. Затова няма по какъв начин да не желаем планът му да е сполучлив.

А триумфът минава през тестовата версия “Стархопър ”. Очакваме полетите с огромно неспокойствие! 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР