На 6 май, сряда от 19:30 ч. продължава рубриката Музика

...
На 6 май, сряда от 19:30 ч. продължава рубриката Музика
Коментари Харесай

Концерт за три пиана и Музикална шега от Моцарт представя „Кантус Фирмус” на 6 май

На 6 май, сряда от 19:30 ч. продължава рубриката „ Музика за всички “  с лъчение online на записи от събития на музикална организация „ Кантус Фирмус “.  Предстои премиера на втората част от концертната стратегия „ Моцарт х 3 ” с присъединяване на Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров.  Тази стратегия бе показана на 29 март 2017 година за откриването на „ Европейски музикален фестивал “ 2017.
В началото публиката ще чуе оркестровото дивертименто „ Музикална смешка “ ( Ein musikalischer Spaß) от Моцарт, в което композиторът прави музикална подигравка на своите бездарни сътрудници от 18 век. В пиесата можем да чуем музикални неточности, които са особено написани от Моцарт за развлечение,  като да вземем за пример  фалшиви ноти, неправилни хармонии, еднообразни пасажи с гами и други похвати, с които великият талант осмива посредственото творчество. 
Второто произведение, което ще звучи на 6 май е забележителният и рядко изпълняван Концерт за три пиана и оркестър във фа-мажор, К. 242 от Волфганг Амадеус Моцарт. Една от трите клавирни партии се извършва от  виртуозния Георги Черкин, който чества имен ден в деня на излъчването. Другите двама солисти са чаровната Виктория Василенко, победител от състезанието „ Дж. Енеску ” през 2016 година, както и диригентът Григор Паликаров, който поема ролята и на пианист.  Припомняме, че Моцарт написа концерта за три пиана през 1776 година и в онази ера е било нормална процедура композиторът да свири на пианото и по едно и също време с това, да дирижира от мястото си. А богатата диригентска кариера на  Григор Паликаров се добавя от голям брой негови изяви като пианист и композитор, за които е удостояван с редица награди от интернационалните състезания.
Телевизионната реализация на двата записа е на TV 1 Channel. Благодарим за опцията да я излъчим.
Линк към обявата.
Освен във Фейсбук, записите на двете творби от Моцарт могат да се чуят и в новия YouTube канал на „ Кантус Фирмус ” с премиера още веднъж на 6 май от 21 часа.  
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР