На 5 юни (неделя) от 16:30 ч. БНТ 2 ще

...
На 5 юни (неделя) от 16:30 ч. БНТ 2 ще
Коментари Харесай

Екранизираната непреходна история на „Гераците“ по БНТ 2

На 5 юни (неделя) от 16:30 ч. Българска национална телевизия 2 ще излъчи българската драма „ Гераците “. Филмът по повестта „ Гераците “ споделя една непреходна история, настояща за нравите и проблемите в народопсихологията на българската общност.

„ Гераците “ излиза на екран на 10 февруари 1958 година, като появяването му е маркирана в няколко огромни български вестника. Непосредствено след премиерата си лентата е посрещната позитивно от филмовата рецензия. Критиците оправдават съкращенията и сбития роман, като естествена последица на опита на режисьора и сценариста да предадат най-същественото, само че също да запазят духа и пълнотата на описа.

Филмът „ Гераците “ споделя по какъв начин една патриархална фамилия се разпада от вътрешните битки, провокирани от лакомия и потискани пристрастености. Главният воин Йордан Геракът е най-заможният в селото. Заедно с жена си, баба Марга, живеят заедно със фамилиите на синовете си Петър и Божан. При тях е и Елка - брачната половинка на третия им наследник Павел, който е на военна работа в града. Символ на сплотеността на фамилията е стогодишният бор, който пораства в двора им. След неочакваната гибел на Баба Марга в фамилията стартират раздори. Защо се стига до такава степен, да мразиш и унищожаваш най-близките си, да таиш злоба и звънът на жълтиците да заглушава звука на сърцето ти, феновете ще си напомнят от сюжета на „ Гераците “.

Режисьор на екранизацията на „ Гераците “ е Антон Маринович, по сюжети на Христо Сантов, оператор Трендафил Захариев, а музиката е композирана от Константин Илиев. В основните функции феновете ще видят Георги Стаматов, Иван Димов, Мария Шопова, Стефан Пейчев, Иван Тонев, Ганчо Ганчев, Ангелина Сарова, Кунка Баева, Вяра Ковачева и други.

Гледайте кино лентата „ Гераците “ на 5 юни (неделя) от 16:30 ч. по Българска национална телевизия 2

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР