На 5 януари стилният родопски певец и акордеонист Димитър Керемедчиев

...
На 5 януари стилният родопски певец и акордеонист Димитър Керемедчиев
Коментари Харесай

Димитър Керемедчиев празнува юбилей

На 5 януари стилният родопски артист и акордеонист Димитър Керемедчиев закръгли юбилейните 60 житейски години. Роден е през 1963 година в смолянското село Момчиловци, фамилен, с две деца. Голямата обич към националната ария наследява от майка си Велика Николова, която неведнъж е била канена за певица в отбор „ Родопа “, само че по фамилни аргументи се разминава със сцената. Ето какво споделя за себе си и за красивите родопски песни юбилярят:

" Пея от ученическите си години, а професионално - от 20 години. Роден съм в едно от най-китните родопски села Момчиловци, в което и до през днешния ден доста от българските обичаи са живи. Не мога да си показва, че ще пребивавам някъде отвън Родопите. Тук освен че е родното ми място, само че всичко ме свързва с величествената Родопа планина. Тази независимост, която ми дава планината, не я чувствам на друго място. Бил съм на доста места по света, само че това, което изпитвам тук, не може да се изясни с думи. Сигурно е по този начин, тъй като съм откърмен с тази планина. Не мога да го обясня. То би трябвало да се усети. Смятам, че всеки, който е бил тук, го е почувствал.

Родопската ария сама по себе си е изстрадана и изживяна, по тази причина е и толкоз неповторима и галактическа, бих споделил. Тя е пробита с тъгата и страданието на родопчани и това я прави толкоз въздействаща. Песните са доста тежки и доста прочувствени, тъй като са изстрадани. Но мисля, че с цел да се усети атмосферата и на Родопите и родопската ария, е належащо човек да има сетивата за това. Необходимо е да има и душа. Човек би трябвало да е претърпял доста неща в живота си, с цел да усети и почувства пречистващото влияние на тази ария. Необходимо е и сърце да има човек. Неслучайно родопчаните са с необятна душа и огромно сърце. Тях слагам преди всичко измежду българите.

За нас споделят, че сме забъркани от друго тесто. В нас има нещо друго. Ние сме различен вид хора. Ще кажа единствено наздравицата, която подвигаме: „ Яжте, пийте и добра дума думайте, с положително да се разделим ”. За мен смисълът на живота се крие в човешките връзки. Родопчанинът се стреми с всеки да бъде търпелив, да не накърни индивида насреща по някакъв метод. На хората ще пожелая да запазят на първо място човешкото в себе си, дано бъдат повече индивиди, по този начин ще бъдат по-истински. Нека вършат повече взаимни отстъпки. Да са живи и здрави и да развиват сетивата си за фолклора, за музиката и за човешките връзки ", сподели Димитър Керемедчиев, който зад тила си има стотици участия и един публикуван албум. От предходната той е благополучен дядо на внуче, което носи неговото име.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР