На 5 януари 2023 г. се случи много важно събитие

...
На 5 януари 2023 г. се случи много важно събитие
Коментари Харесай

Изгодното китайско навлизане в Афганистан

На 5 януари 2023 година се случи доста значимо събитие в историята на новото държавно управление на Афганистан - талибаните, неразрешени в Русия, подписаха първия си интернационален контракт.

Споразумение за рандеман на петрол от северния басейн на Амударя е реализирано с китайската компания Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co. и подписан в Кабул в наличието на китайския дипломат в Афганистан Ван Ю и талибанския заместител министър-председател по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар.

Очаква се китайската компания да създава нефт на обща повърхност от 4500 квадратни километра (1737,5 квадратни мили) в северните провинции Сари Пул, Джоузджан и Фаряб, запасите в които се правят оценка на над 80 милиона барела недопечен нефт.

По думите на Омид Хурам, представител на Министерството на мините и петрола, според изискванията на контракта китайската компания би трябвало да влага 150 милиона $ през първата година, а инвестицията се възнамерява да нарасне до 540 милиона $ след три години. Както отбелязва Хурам, талибаните ще получават 15% лицензионни хонорари /роялти/, а дневното произвеждане на нефт ще стартира от 1000 тона и последователно ще се усили до 20 000 тона.

Икономическият министър-председател молла Абдул Гани Барадар сподели при подписването, че планът ще " укрепи афганистанската стопанска система и ще увеличи нейното равнище на петролна самостоятелност. "

По мнението на западни анализатори, откакто е подписал контракт за създаване на петролно находище, Китай също може да разчита на привилегирована позиция при оповестяване на търгове за рандеман на газ на същото място и към този момент се твърди, че договаря с талибаните за залежи на мед и литий " на стойност която се прави оценка на повече от 1 трилион $ “. Но на стадия на изследване към момента има редкоземни детайли, кобалт, боксит, живак, уран и хром.

Китайските цели са явни, до момента в който талибаните се пробват по някакъв метод да възстановят стопанската система и трескаво търсят вложения. Днешният Афганистан е в информативен вакуум и има остра потребност от интернационално самопризнание, детайл от което могат да бъдат икономическите контракти.

Трябва да се означи, че като способства за икономическата стабилизация на Афганистан, Китай способства и за военно-политическата стабилизация в северната част на страната, което е извънредно значимо за централноазиатските републики и Русия.

Оставайки „ гореща зона “ след изтеглянето на Съединени американски щати от страната, Афганистан (както най-вероятно беше замислено от Вашингтон, който съобщи планини от оръжия на талибаните) към момента дълго ще бъде районен „ радиатор на напрежението “.

Китайските вложения в този случай са доста нужни за Кабул, през днешния ден те индиректно са нужни за цяла Централна Азия и Русия, защото играят за стабилизация и, в случай че съумеят, ще станат образец за други вложители.

Именно този фактор може да раздразни Вашингтон, който без подозрение, ще се опита да попречи на осъществяването на проектите на Пекин и Кабул.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР