На 5 септември, църквата почита родителите на свети Йоан Кръстител

...
На 5 септември, църквата почита родителите на свети Йоан Кръстител
Коментари Харесай

Ето кои черпят за имен ден днес

На 5 септември, църквата уважава родителите на свети Йоан Кръстител - Св. оракул Захарий и праведна Елисавета. 

Елисавета и брачният партньор ѝ, св. Захарий, живели по времето на цар Ирод (6 век прочие Хр.). Св. Захарий бил духовник от Хеврон, нямали деца до дълбока напреднала възраст. Но един път, когато св. Захарий бил на промяна и трябвало да влезе в Йерусалимския храм, с цел да покади, му се явил Архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа, досега, в който се сбъдне предсказаното. Скоро откакто се прибрал вкъщи си, св. Елисавета заченала.

Захарий бил погубен в храма сред жертвеника и олтара от бойци, задето не споделил къде е синът му - детето Йоан, с цел да го погубят по наредбата за изтребване на Витлеемските младенци. Света Елисавета, защитавана от Бога, дружно със сина си живеела в разтворилата се планина. По Божие предписание за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.Четиридесет дни след убийството на Захария, Света Елисавета, майката на Предтечата, се показала в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълноправие и защитаван в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните. 

Имен ден честват: Захари и Елисавета, Зарко, Светлозар, Светлозара, Ели, Изабел, Изабела, Елза, Захарий, Захаринка и други



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [17] Новини от през вчерашния ден [25] « Септември 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР