На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia ще

...
На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia ще
Коментари Харесай

Лили Владимирова и проф. Крум Дамянов – Пазители във Венеция

На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia ” ще отвори порти, с цел да покаже експозицията “Guardians ” ( “Пазители ”). Културният храм, един от най-старите и обичаните от венецианците и гостите на неповторимия град е дал пространство на двама одобрени български създатели – Лили Владимирова (иконопис) и проф. Крум Дамянов (скулптора).

Изложбата, отдадена на българското председателство на съвета на Европейски Съюз е първото по рода си културно събитие, представящо мост сред православната иконопис и модерната статуя, сред българската и италианската просвета и нематериалност.
Вечно сантименталната Венеция ще бъде дом на една неповторима комбинация от традиция и актуалност, основана от двамата обичани български създатели Лили Владимирова и Крум Дамянов.

Проектът – галерия и азбучник – се осъществя от Арт-галерия “Нюанс”, взаимно с “Misericordia di Venezia”.

Експозицията слага непреходната тематика за универсалните човешки полезности в актуалния комплициран и забързан свят.

“Пазители” на духовността, на културното разнообразие, на търсенето, на вярата и любовта.

Откривателят на гения на българските създатели Лили Владимирова и проф. Крум Дамянов за италианската аудитория е италианският колекционер и филантроп доктор Пино Бизаца. От него идва и поканата за взаимната работа на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция”. Мостът сред културите и създателите е авторитетният италиански изкуствовед проф. Джулиано Пизани, който курира изложбата и е създател на основните есета в каталога.

За “Пазители” проф. Джулиано Пизани написа:

“Нашата еднаквост минава през следното размишление: в света като цяло, с цел да се сравним с другите нации, се постанова да разберем техните традиции, метод на живот, мироглед, просвета – т.е. в какво се състои тяхната еднаквост. Това е процесът, който назоваваме инкултурация – явно е, че доловима разлика има, единствено в случай че базата за съпоставяне е ясно избрана. Следователно, с цел да разберем другите, би трябвало да се запитаме кои сме ние, да опознаем каква е нашата история, какъв е светогледът, който ни кара през днешния ден да мислим и разсъждаваме по избран начин…

Крум ни безпокои, тревожи ни, разсънва ни внезапно; Лили ни успокоява, утешава ни, дава ни очакване. Изтерзаните статуи на Крум от керамика, бронз и алуминий, които се сливат в зашеметяващо ефектни съчетания, влизат в разговор на тази галерия със светлината, очарованието и вътрешното успокоение на иконите на Лили. Тя е страж на традицията и на идентичността, той изобличава безразличието и опасността на безчовечността. И двамата поверяват на изкуството отговорността, която му се поставя. Те са нашите стражи.”

Проф. Крум Дамянов

„ Аз трансформирам смисъла, интерпретацията, наличието на това, което е общоизвестно. Почитам традициите и разговора с традициите. Това е като взор в огледалото за задно виждане, който ти разрешава да продължиш напред. “

Лили Владимирова

“Когато проф. Пизани ни предложения, той отвори вратите на галерията и на страната ни с признанието, че освен се вписваме а и оставяме диря в културния живот на безконечния град! Тази религия от негова страна ни даде крилете и силата да правим този полет над пътя по който вървим.
Тук няма езикови бариери, няма искания за територии, няма граници, няма задкулисие и измама, тук не търсете това…
Тук има идея, която се надгражда от глада на духовните люде, има Вяра, която е в положителното, надалеч надхвърляща религии и етноси, има задача, която ни сплотява да съхраним мира посредством изкуството, което е постоянно! Тук има ПАЗИТЕЛИ!!!”

https://www.nuancegallery.bg/guardians-izlojba-nuance/

https://www.nuancegallery.bg

http://www.misericordiadivenezia.it

https://www.facebook.com/ArtGalleryNuance/

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР