На 5-и октомври 2018 г. от 17:00 ч. до 20:00

...
На 5-и октомври 2018 г. от 17:00 ч. до 20:00
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва Нощ на прилепите

На 5-и октомври 2018 година от 17:00 ч. до 20:00 ч. в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде маркирана 22-рата Международна нощ на прилепите. Събитието в София се провежда от Фондация „ Наука за природата “, взаимно с „ Фортис Визио “ ЕООД и Националния природонаучен музей при Българска академия на науките, и е част е интернационалната самодейност „ Нощ на прилепите “, която тази година се отбелязва в 11 български града.

Мястото не е инцидентно определено. Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ е една от трите библиотеки в света, където книги и прилепи освен съжителстват сполучливо дружно, само че и се оказват потребни едни за други. Свикнали сме да мислим за библиотеките като значими складове на знанието с тъкмо открити правила. Трябва да пазим тишина, не можем да внасяме храна и питиета и, макар че даже не попада като възбрана в правилника, съществуването на прилепи е изключително събитие. Последното обаче не е по този начин за националната ни библиотека, която като се изключи че ще приюти събитие, отдадено на прилепите, е гордо леговище на колония ръждиви вечерници, които се оказват съвсем толкоз значими, колкото и самите библиотекари.

Подобни мероприятия са изключително значими за страната ни, която е дом на 33 от 35-те типа прилепи, срещащи се в Европа. С удобния си климат и неповторимата си природа България значително способства за биоразнообразието на този тип животни в международен мащаб. За страдание изгодите от съжителството ни с прилепите остават необятно неразбрани, а хората по-скоро са незаинтересовани или се опасяват от тях.

Библиотеката ще бъде отворена за всички искащи да се включат в събитието. Гостите ще имат опция освен да схванат за какво прилепите са толкоз значими за книгите, само че и други забавни обстоятелства за единствените летящи бозайници и тяхното значение за хората. Организаторите ще дават опция на всеки искащ да взе участие в работилница за направа на къщички за прилепи, които ще бъдат окачени на основни места в София.

Събитието ще завърши с презентация и полемика на тематика „ Прилепите в изкуството “. Лектор ще бъде Ния Тошкова (http://www.nmnhs.com/toshkova-nija-bg.html), дълготраен член на Центъра за проучване и отбрана на прилепите към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Ния ще показа доста от персоналния си опит, обвързван с проучването на прилепите в разнообразни точки на планетата.

Нощта на прилепите в София е с безвъзмезден вход и се провежда с финансиране от Европейския съюз, предоставено по стратегия LIFE в границите на план „ Живот под един покрив “. Събитието е част от напъните на уредниците за повишение на публичната информираност по отношение на значимостта на прилепите за екосистемите, потребността от тяхното запазване, развенчаване на съществуващите отрицателни легенди и превъзмогване на човешкия боязън към тези дребни бозайници.

Повече информация за събитието можете да откриете тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР