На 5 февруари заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий

...
На 5 февруари заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий
Коментари Харесай

ISW: Кремъл пуска опорката за разделяне на Украйна

На 5 февруари заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи, че хипотетичните европейски проекти за създаване на железопътна линия от Испания до град Лвов са доказателство за признанието на Запада, че град Лвов ще бъде " новата столица на Украйна в рамките на Лвовска област ", евентуално след края на войната на Русия в Украйна.

Планът, по-специално, няма нищо общо с украинските граници или с края на войната в Украйна и съставлява самостоятелен европейски инфраструктурен план.

 

Руският президент Владимир Путин и други висши съветски чиновници неотдавна възобновиха описа, оформящ нахлуването в Украйна като исторически целесъобразно имперско завладяване, и предложиха на най-вече рускоезична публика през декември 2023 година Русия и европейските сили да разделят Украйна и да я оставят като " суверенна " държава-недоносче в рамките на Лвовска област - мнения, които след това завоюваха известно внимание от страна на няколко десни националистически централноевропейски политици.

 

Медведев разгласява изказванията си от 5 февруари в англоезичния си акаунт в X (бивш Twitter), а не в рускоезичния си акаунт в Telegram, което допуска, че изказването му е било предопределено за интернационалната публика, а не за съветската вътрешна аудитория.

 

Изявлението на Медведев е продължение на съветската осведомителна интервенция, която неправилно показва Украйна като изкуствено основана страна, евентуално за да се понижи военната поддръжка на Запада за Украйна и да се утвърдят западните полемики, които упорстват Украйна да съобщи огромна част от територията и популацията си на Русия като законен метод за преустановяване на войната.

 

ISW продължава да прави оценка, че съветският президент Владимир Путин поддържа максималистичните си цели в Украйна , които са равносилни на цялостна украинска и западна капитулация.

Руските ултранационалисти не престават да поддържат максималистичните цели на Кремъл в Украйна и отхвърлят концепцията, че договарянията ще доведат до дълготраен завършек на войната.

 

Заместник-ръководителят на Главното ръководство на Донецката национална република (ДНР) в Росгвардия, пълководец на нейните специфични елементи за бързо реагиране и полиция за битка с безредиците (ОМОН и СОБР) и прочут съветски боен блогър Александър Ходаковски твърди, че " примирието " няма да докара до мир и че " постигането на дълготраен мир е допустимо единствено посредством война и победа " на Русия или Украйна.

 

Ходаковски също по този начин твърди, че актуалният интервал на позиционна война пречи на съветските сили да изтощят украинските сили по цялата фронтова линия, и твърди, че съветските сили би трябвало да окажат напън върху украинските сили и да принудят Украйна да отдели повече запаси за сражения по цялата фронтова линия.

 

Оформянето на войната от страна на Ходаковски е показателно за по-широката съветска ултранационалистическа поддръжка за максималистичните цели на Кремъл за цялостно проваляне на Украйна и Запада. Тази позиция е несъвместима и с каквито и да било съществени договаряния за помирение или дълготраен мир.

Забавянето на западната помощ за сигурност продължава да изостря дефицита на снаряди в Украйна и да подкопава способността на страната да употребява скъпи западни системи за противопоставяне.

 

На 5 февруари украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко съобщи, че през последната седмица съветските сили са нараснали темпото на артилерийските си удари с близо 25% и са обстрелвали Украйна над 1500 пъти, като са поразили над 570 обитаеми места.

 

В " Ню Йорк Таймс " на 4 февруари се оповестява, че за разлика от тях украинските сили в сериозните региони на фронта, като да вземем за пример Авдеевка, все по-рядко употребяват снаряди и заради това могат да се прицелват единствено в маси от настъпващи съветски бойци, като се отбелязва, че съветските сили явно са се приспособили и в този момент настъпват на по-малки групи, които са по-трудни за поразяване от украинската артилерия.

Украинският боен анализатор и полковник в оставка Петро Черник означи, че украинските сили разполагат с релативно по-добри благоприятни условия за противопоставяне на артилерията спрямо съветските сили, изключително тъй като имат американски радари AN/TPQ-36, -48 и -50 и немската радарна система COBRA.

 

Радарите са ефикасни, защото откриват противниковия огън и пресмятат мястото на възникването му, тъй че артилерийските сили да могат да водят ответен огън - за което обаче артилерийските сили се нуждаят от задоволително артилерийски муниции.

 

Липсата на артилерийски муниции по този метод съществено утежнява положението на контрабатарейните системи: AN/TPQ, COBRA и други западни системи за противопоставяне са толкоз ефикасни, колкото е броят на снарядите, с които украинските сили разполагат, с цел да преследват задачите, които радарите за противопоставяне разпознават.

 

ISW по-рано заяви, че съветските сили се възползват от комбинираната динамичност на дефицита на муниции в Украйна и последващата некадърност да водят задоволителна контрабатарейна битка, като тази динамичност евентуално ще се изостри с удължаването на интервала на дефицит на снаряди в Украйна.

Кремъл може да не разреши на Борис Надеждин, единствения антивоенен претендент за президент на Русия, да се кандидатира на президентските избори през март 2024 година заради по-голямата от предстоящото известност на Надеждин.

 

Работна група на съветската Централна изборна комисия (ЦИК) съобщи на 5 февруари, че 15% от подписите, които Надеждин е събрал, с цел да се записва като претендент на изборите, са подправени и че ЦИК предлага да не го записва като претендент .

В отговор на известието на ЦИК Надеждин съобщи, че акцията му възнамерява да събере нужните 4500 годни подписа, с цел да се кандидатира, и че ще апелира пред Върховния съд на Русия, в случай че ЦИК откаже да го записва като претендент за президент.

 

По-рано Надеждин твърдеше, че е показал 200 000 подписа в съветската ЦИК на 31 януари.

 

Руските претенденти за президент, спонсорирани от политически партии, би трябвало да показват 100 000 подписа с спомагателни районни условия, с цел да се кандидатират на президентските избори, като не повече от пет % от общо показаните подписи могат да бъдат подправени.

 

ЦИК съобщи, че ще разгласи окончателното си решение на 7 февруари, само че е малко евентуално ЦИК да позволи на Надеждин да се кандидатира.

 

По-рано Надеждин съобщи, че счита, че ЦИК ще би трябвало да му позволи да се кандидатира на президентските избори през март 2024 година заради необятната му известност и че желае да получи допустимо най-вече неоспорими подписи, с цел да не може ЦИК да го дисквалифицира.

 

На 23 януари ISW реши, че Кремъл може би има намерение да употребява изборите през март 2024 година като всекидневен референдум за войната на Русия в Украйна, като разреши на Надеждин да се кандидатира на избори, които показват съветския президент Владимир Путин (и по този метод неговата война в Украйна) като извънредно известен, само че известието на ЦИК от 5 февруари допуска, че Кремъл може би се е отказал от този проект заради опасения, че Надеждин може да получи прекалено много гласове и да понижи успеха на Путин под равнищата, които Кремъл е подготвен да одобри.

Изискването на ЦИК за годни подписи е разумният механизъм за преустановяване на президентската акция на Надеждин, без значение дали Кремъл в началото е бил податлив да толерира акцията или не.

 

Съобщава се, че Кремъл тихомълком национализира частни предприятия в Русия . На 5 февруари съветският опозиционен вестник " Медуза " разгласява следствие, в което в детайли се разказва по какъв начин съветската Главна прокуратура употребява три съществени схеми за изземване и национализиране на активи на руснаци макар уверенията на съветския президент Владимир Путин, че в Русия няма да има национализация.

 

" Медуза " откри, че съветските съдилища ползват една от схемите посредством оборване на каузи, свързани с приватизацията на избрани сдружения, които са били обект на широкомащабните старания за приватизация през 90-те години на ХХ век.

 

Съобщава се, че Главната прокуратура употребява тази скица, с цел да твърди, че районните управляващи са надвишили пълномощията си, като са приватизирали обещано сдружение, и да изисква то да бъде върнато на страната.

 

" Медуза " оповестява, че втората скица е притежателите на частни предприятия да бъдат считани за " задгранични вложители ", което разрешава на съветските управляващи по-лесно да конфискуват активите на притежателите на частни предприятия според съветските закони за задграничните вложения.

Последният метод за национализация, съгласно " Медуза ", е когато Главната прокуратура конфискува активи на подсъдими, упрекнати в корупция или машинация - обвинявания, които съгласно известията съдилищата са употребявали по-често през 2023 година

ISW и преди е следила, че съветските съдилища уголемяват наказателното гонене по избрани каузи за необятно угнетяване на несъгласието, а съветската основна прокуратура може да ползва сходна тактика на наказателно гонене, що се отнася до имущественото право, с цел да национализира частни активи, употребявайки законите за корупцията, измамите и задграничните вложения.

 

На 4 февруари договарящите от Сената на Съединени американски щати показаха оферти от тях законопроект за спомагателни бюджетни заеми, който - в случай че бъде признат - ще обезпечи към 60 милиарда $ помощ за сигурността на Украйна , като преобладаващата част от тях ще бъдат предоставени на американски компании и на американски и съюзнически военни сили.

 

Законопроектът планува три съществени пакета за подкрепяне на Украйна на обща стойност 48,83 милиарда $: 19,85 милиарда $ за попълване на запасите от оръжия и съоръжение на Министерството на защитата на САЩ; 13,8 милиарда $ за закупуване на оръжия и муниции за Украйна от американски производители; и 14,8 милиарда $ за продължение на американската поддръжка за Украйна посредством военно образование, продан на разследващи данни и други действия за поддръжка.

 

Законопроектът за бюджетните заеми планува, че средствата могат да бъдат предоставени на непознати страни, които са оказали поддръжка на Украйна по искане на Съединени американски щати, само че по-голямата част от помощта - в случай че бъде утвърдена - ще бъде ориентирана към американски компании и американски или съюзнически държавни структури, подкрепящи Украйна.

 

Приблизително 16% от обвързваните с Украйна бюджетни заеми в законопроекта ще отидат непосредствено за Украйна, в това число 7,85 милиарда $ за директна бюджетна поддръжка за украинското държавно управление и 1,58 милиарда $ за напъните за създаване на независима украинска стопанска система в изискванията на продължаваща съветска инвазия.

 

Законопроектът за бюджетните заеми планува и 1,6 милиарда $ задгранично военно финансиране, което би трябвало да се употребява за закупуване на артикули и услуги от Съединени американски щати, с цел да се отговори на потребностите на Украйна и други сътрудници на Съединени американски щати в региона на въздушната защита, артилерията, морската сигурност и поддръжката на военното съоръжение.

Законопроектът за бюджетните заеми планува по-малки пакети от 300 млн. $ в помощ на Украйна за одобряване на върховенството на закона и отбрана на границите ѝ, както и 100 млн. $ в поддръжка на стратегии за разминиране, битка с тероризма и неразпространение на оръжия.

 

Законопроектът планува 8 млн. $ за генералния контрольор на МО, който да упражнява контрол върху помощта на Съединени американски щати за сигурността в Украйна.

На 4 февруари украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна се нуждае от замяна на " поредност от държавни ръководители " в цялото украинско държавно управление, които " не са единствено в един бранш ", като да вземем за пример украинската войска.

 

В отговор на въпрос на италианското издание Rai News по отношение на известията, че може би има намерение да смени украинския главнокомандващ военачалник Валерий Залужни, Зеленски съобщи, че обмисля промяната на голям брой " държавни водачи " и акцентира, че това изпитание включва промяната на голям брой неуточнени лица, а освен на " един човек ".

 

Зеленски акцентира смисъла на украинския морал, защото украинското управление " не може да се обезкуражи " и би трябвало да поддържа " вярната позитивна сила ", с цел да завоюва войната.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР