На 5 декември Православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът

...
На 5 декември Православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът
Коментари Харесай

Савинден! С наследството си св. Сава построил манастири и болници, имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Славка

На 5 декември Православната черква празнува преподобни Сава Освещени. Синът на благороден жанр от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. С наследството след гибелта на родителите си той построява странноприемници, лечебни заведения и един манастир до Йерусалим.

Манастирът “Свети Сава ” съществува и до през днешния ден, а през цялото средновековие е средище на дейна книжовна активност и наложителна спирка за всички източноправославни поклонници. Манастирът е бил неведнъж разрушаван от армии и разбойници. За финален път той бил опустошен и плячкосан през 1835 година и пет години по-късно бил възобновен от Руското царско държавно управление.

След доста години, прекарани в палестинската пустиня, Сава имал насладата да види майка си, която, откакто овдовяла, се поселила в един женски манастир покрай Йерусалим. Като получил след нейната гибел богато завещание, Сава построил няколко манастира и лечебни заведения, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които към този момент се оформила лаврата или огромният манастир.

В него се събрали доста братя и св. Сава поучавал братята с думи и със своя образец, учел ги на благост, примирение, мълчание, очакване на Бога и на цялостно отречение от личната си воля.

Манастирът “Св. Сава ” е един от най-старите манастири в света и най-старото до през днешния ден населявано монашеско средище в Св. Земя.

Починал безшумно в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

В източноправославната черква този ден е отдаден на светеца мъж – Свети Сава, посветил живота си в работа на бога и построил с наследството си няколко манастира и лечебни заведения.

В българските национални вярвания Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец мъж, настойник на вълците – вълчи овчар.

Гробницата на св. Сава

Познат е също изразът: “Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ”. В някои региони се чества за сечено и порязано, по тази причина се заобикаля да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети – ножици, ножове, игли, с цел да не им причинят зло Варвара и Сава.

В избрани региони На Савинден се приготвя Никулденската софра, честват Савинден и в чест на мъртвите. Жените подготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

Савинден се отбелязва и в чест на мъртвите. Жените подготвят варено жито и го раздават на гробището за помен

В този ден яловите булки стават още в мрачно и пресяват брашно през ново решето, обърнато наобратно. А най-старата жена в дома подрежда: “Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне коремът. ” И имат вяра, че откакто бездетната раздаде омесения и опечен ритуален самун на кръстопът, до една година рожба ще добие.

Имен ден честват Елисавета, Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо и Сафка.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР