На 5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца Св. Сава

...
На 5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца Св. Сава
Коментари Харесай

Днес църквата почита паметта на Св. Сава - какви са обичаите за празника и кои имена празнуват

На 5 декември Източноправославната черква посвещава на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.
 image2_16x9.png Тези 4 зодии ще са галеници на ориста през 2023-та година На фокус
В българските предания обаче най-често Сава е показана като светица - настойничка на чумата. Българинът счита, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чийто празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир). 

Обредните практики са сходни като тези за Света Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава. ” - споделя националната приказка.

Сава е обвързвана и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред дружно с най-старата жена в дома.
 7-те зодии, за които декември ще бъде в действителност магически  7-те зодии, за които декември ще бъде в действителност магически  7-те зодии, за които декември ще бъде в действителност магически  7-те зодии, за които декември ще бъде в действителност магически
Жената, която желала дете правела ритуален самун. Започвала да пресява брашно със решето обърнато наобратно, а най-старата жена ѝ казвала " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема ". 

Предците ни изпитвали благоговение към Св. Сава тъй като вярвали, че " засява " заболяванията по хората, от там идва и израза " Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява. "

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден имат Сава, Савка, Савина, Владислав, Владислава, Славка, Славчо .
 Най-вълшебните и сполучливи дни през декември  Най-вълшебните и сполучливи дни през декември  Най-вълшебните и сполучливи дни през декември  Най-вълшебните и сполучливи дни през декември
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР