На 5 август, 1998 г. умира Тодор Живков. Живков е

...
На 5 август, 1998 г. умира Тодор Живков. Живков е
Коментари Харесай

Тодор Живков: Човекът, който превърна българите от селяни в граждани

На 5 август, 1998 година умира Тодор Живков. Живков е първи/генерален секретар на Българска комунистическа партия от 1954 до 10 ноември 1989 година. Това прави 35 години отпред на страната. В края на ръководството му милиони българи лягат и стават с неговия облик.
Живков е на всички места: във всички медии, улици и площади, учебни заведения, казарми, фабрики, лечебни заведения, окръжни и градски комитети на партията, читалища, концертни зали, кравеферми и кошари, университети, спортни зали и текезесета. Първият партиен е държавен началник – всяка дописка, известие, отчет, доклад и теоретичен труд започваха и завършваха с този израз.

Живков бе представен, сходно на Ленин в Съюз на съветските социалистически републики, какво е споделил за науката, образованието, спорта, армията, милицията, дружбата с народите от Варшавския контракт, Освободителната война, рекордните добиви на пшеница, раждаемостта, полупроводниците, железниците, петилетните проекти, героите на труда, спортните триумфи и прочие
С обликът, думите и гласът на Бай Тошо са принудени да живеят четири генерации. Как устояха – те си знаят. Световно известният карикатурист на английския „ The Guardian “ Мартин Роусън бе декларирал в едно изявление за бТВ: „ През 70-те години посетих Съветския съюз. Беше извънредно. Идвах тогава и в България – беше същото, само че най-малко грееше слънце… “.

Горбачов, първи президент на разпадащия се Съветски съюз и Русия споделя за Живков: Той се опитваше да уговаря, даже да хитрува, само че да реализира някаква изгода за България. Негова заслуга е да трансформира българското население от селско в съвременно градско.
Тодор Живков не е имал висше обучение. Ако е траял традициите на пода на майка си Маруца, е трябвало да стане кръчмар – имали са механа на шосето от София за Варна, до настоящия Ботевград. Станал обаче болшевик, след 9 септември 1944 година полицай, след това партиен служащ и седем петилетки генсекретар.
През 2017 година социологическо изследване на „ Тренд “ демонстрира, че половината българи избират да живеят по времето на социализма. Цели 41% от интервюираните декларирали, че избират да живеят при ръководството на Тодор Живков. Пак толкоз % са декларирали желание към живота след измененията – интервала към народна власт.

През 2014 година 55 на 100 от интервюирани нашенци са харесвали Тодор Живков.
73 на 100 от участниците в друга анкета обаче са декларирали, че тоталитарния режим и социализма са се провалили. Анкетата е правена през 1993 година. По това време още е жив споменът и от възродителния развой, чийто пълководец бе Живков.
През 1990 година е формирано дело за насилствената промяна на имената на българските турци и насилственото им изселване от 1984 година до 1989 година На 25 февруари 1991 година стартира развой за нелегално разпределяне на жилища, коли и представителни пари от Управление безопасност и охрана (Пето управление н. На 4 септември 1992 година Върховният съд го признава за отговорен и го осъжда на 7 год. Затвор и да върне на страната 7 млн. лв.. През 1994 година присъдата е доказана. На 9 февруари 1996 година общото заседание на наказателните колегии анулира присъдата му.

На 8 юни 1993 година е формирано делото за „ лагерите на гибелта “. Привлечен е като обвинен и по делото за разпределяне на големи суми на разрастващи се страни и комунистически партии. Обвинен е и по така наречен дело „ Фонд Москва “ (Дело №2) за подкрепяне на интернационалното комунистическо придвижване. След гибелта му всички обвинявания против него отпадат.
На 16 август 2018 година Rambler разгласява публикация: „ Съветската седморка. Кои 7 страни можеха да са в Съюз на съветските социалистически републики “. Ето какво написа там:
„ За разлика от Финландия, България непринудено се опита да се причисли към Съюз на съветските социалистически републики. Инициативата за присъединение към Съветския съюз пристигна от тогавашния български водач Тодор Христов Живков. Нещо повече, България беше единствената източноевропейска страна, която не просто преговаряше, изследвайки опцията за присъединение към Съюз на съветските социалистически републики, само че няколко пъти подаваше публични заявки за подобен съюз.

За първи път главата на България се обърна към руския водач Никита Хрушчов през 1963 година по време на посещаване в Москва. Никита Сергеевич обаче се засмя по присъщ за него метод и съобщи на Живков: „ Да, остроумен си, искаш ли да платим репарациите ви на гърците? Нямаме долари! Ако вие имате, плащайте сами! ” Ставаше дума за репарации в резултат на резултатите от Втората международна война, в която България е на страната на Хитлер. Тодор Живков прави втори опит при започване на 70-те години, когато Леонид Брежнев към този момент е общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.
Но тук, съгласно легендата, той се натъкна на смешка на Леонид Илич отсече: Курица не птица – Болгария не за граница (Кокошката не е птица – България не е в чужбина).
Инфо: frognews

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР