На 5, 6 и 7-ми юни, в почти стогодишното кино

...
На 5, 6 и 7-ми юни, в почти стогодишното кино
Коментари Харесай

Български деца се срещнаха с Вим Вендерс

На 5, 6 и 7-ми юни, в съвсем стогодишното кино „ Калигари “ във Висбаден, Германия, се организира годишният фестивал “A nous le cinema! ” ( “Киното е наше! ”) на интернационалната кинообразователна стратегия, основана във Франция - „ Киното, 100 години младост “ (Le Cinéma, Cent ans de jeunesse), присъединяване в който взеха две учебни паралелки от България.

 

Координатор на програмата, чиято цел е да провежда неофициални работилници по кинознание в образователната стратегия за България от 2016 година е Сдружение „ Арте Урбана Колектив “, а тази година българските възпитаници, които се включиха в програмата бяха от ОбУ „ Неофит Рилски “ – с. Дерманци и от 81 СУ „ Виктор Юго “ – гр. София. Освен, че показаха филмите си пред цялостна зала с възпитаници от 15 други страни, те се срещнаха и със популярния режисьор Вим Вендерс. Учениците на възраст сред 9 и 13 години, работиха през цялата образователна 2022/23 година, в границите на седмично ателие, а общата тематика на програмата за всички ателиета от 15 страни от целия свят беше „ Центриране/децентриране в киното “.

 

Освен деликатно подбрани фрагменти от филми на режисьори като Жан-Люк Годар, Аньес Варда, Абас Киаростами, Уанг Бинг, Кели Рейхард и доста други, учениците снимат и на практика извършения, които ги въодушевяват за финалния им късометражен филм, показан пред интернационалната аудитория.

 

Международният фестивал „ Киното е наше! “ е самобитен свършек на работата през образователната година – над 1000 деца и младежи се събират, с цел да гледат дружно филмите си, на огромен екран и при страхотни условия. Всеки филм е последван от полемика с младите създатели, съпроводени от техните учители, ментори и координатори на програмата за съответната страна. Децата и младежите показват метода, по който са работили, описват за опита си по време на реализацията на късометражния си филм. Останалите кинаджии в залата също имат доста въпроси, които всеки задава на личния си език – по този начин в някои дни в залата могат да се чуят 7-8 разнообразни езика. Културното и езиковото разнообразие впечатляват участниците, а за някои от тях това е първото огромно пътешестване, първата среща с други националности, а за някои от тях – даже и първото посещаване в сходна кинозала. Освен това, всяка година програмата има кръстник, който се среща с участниците по време на фестивала. През годините нашите възпитаници са се срещали с Аньес Варда, Жан Балибар, Матю Амалрик, Сандрин Бонер, а тази година специфичен посетител беше режисьорът Вим Вендерс. С над 400 деца и младежи, режисьорът и публиката гледаха фрагмент от “Париж, Тексас ”, а по-късно младите кинаджии имаха опция да зададат своите въпроси. Доротея, шестокласничка в ОбУ “Неофит Рилски ” в с. Дерманци, да вземем за пример, го попита по какъв начин този филм, изработен през предишния век, наподобява толкоз актуален от образна позиция и през днешния ден. След 3-часова полемика, шерване на филми с огромния режисьор и с артистичния шеф на програмата – кинокритикът и основателят на кинообразователните стратегии във Франция Ален Бергала, диалозите сред младите създатели продължиха и в неофициална конюнктура, по време на пикник, който също по този начин е традиция на фестивала.

„ Надявам се, че за някои от вас, без значение дали сте от Токио, от Лисабон, от Франция или Германия, това първо допиране до киното ще докара до това да желаете да говорите езика на киното все по-добре. И може би след 20 години някой от вас ще бъде тук, на моето място, и ще гледа филми на младежи, които ще са доста разнообразни от това, което видяхме през днешния ден. Надявам се, че някои от вас ще се заразят с вируса на киното “, показа звездният режисьор пред бъдещите кинаджии в залата.  Добрата вест е, че българската аудитория също ще получи опция да види показаните пред Вим Вендерс филми в Германия - това ще се случи по време на започващия на фестивал “Срещи на младото европейско кино ” на откриващия ден 20 юни, във Френски институт - София от 11 часа с вход свободен! вата късометражни кино лентата, които сътвориха, ще бъдат показани в наличието на създателите им.

 

Ето и късите им описания: Торнадо (автори: група възпитаници от ОбУ “Неофит Рилски ”, с. Дерманци). Заключена врата… Какво има зад нея? Ще разберем ли в миналото? Звук от секира разсича тишината отвън селото. Можем ли да надбягаме стихията на едно Торнадо? Любопитството ще победи страха, даже повече от смелостта. Tова е кино пъзел, всеки самичък би трябвало да откри отговора…Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго ”, гр. София). Приятелството от време на време може да избяга. През пътеки и огради. Може ли едно допиране да раздели двама другари? Облаците, клоните на дърветата, градът, вълнението са на всички места към тях. репоръчва се за деца и младежи над 7 години

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР