На 41 години Михаин Лопес Нуньес влезе завинаги в спортната

...
На 41 години Михаин Лопес Нуньес влезе завинаги в спортната
Коментари Харесай

Рекордьорът по златни медали от Куба, който остави обувките си на тепиха и се сбогува със спорта - Булевард България

На 41 години Михаин Лопес Нуньес влезе вечно в спортната история - той е първият и единствен играч, който печели 5 поредни олимпийски златни медала в една и съща самостоятелна дисциплинираност.

Докато публиката в Париж аплодираше успеха му на финала в класическата битка, свръхтежка категория, знаменосецът на Куба направи един финален жест на респект към спорта, публиката и Олимпиадата.

Лопес първо " преметна " на тепиха своя треньор, след това подвигна на ръце във въздуха различен асистент от екипа си.

Накрая съвсем двуметровият мъж-канара застана в центъра, събу спортните си обувки, целуна ги за " довиждане " и ги остави върху логото на Олимпийските игри.

Това беше и прощаването на именития спортист с битката.

Mijain Lopez makes history! He is the first athlete to be a 5x Olympic gold medalist in the same event, and is also the oldest medalist in Olympic wrestling history at 41 years old. His journey is over, leaving his shoes on the mat and retiring. What a moment.
— Danielle Hobeika (@DanielleHobeika)
Лопес се отдръпва на върха на кариерата си, утвърден за най-хубавия олимпийски играч на своето потомство.

Златният му орден в дисциплината, в която и българинът Кирил Милов се бореше в Париж, е като кулминационна точка във кино сюжет.

В България и Хърватия Лопес е прекарал и част от подготовката си за Олимпиадата в Париж. В свое изявление преди игрите той споделя, че е имал шанса да тренира с елитни спортисти - някои от най-хубавите борци в неговата категория.

Роденият през 1982 година герой в началото е имал предпочитание да се занимава с бейзбол, преди да се насочи към силовия спорт. Неговият по-голям брат Микел Лопес Нуньес е бронзов медалист от Атина 2004 в бокса, тежка категория.

На 20 години се класира на първото си международно състезание, а година по-късно печели злато на Панамериканските игри.



Схватката на Михаин Лопес с треньора след петия му златен орден

Първата Олимпиада на Лопес е още през 2004 година в Атина, само че тогава пътят му към медалите в категорията до 120 кг е спрян от един от най-големите му противници - Хасан Бароев от Русия.

Двамата се срещат още два пъти на международен край в Китай и Азербайджан, преди да се сблъскат и на Олимпийските игри през 2008 година в Пекин. Това е реваншът на Михаин Лопес против Бароев, а кубинският герой печели първия от петте си златни олимпийски медала.

Лопес пази купата си през 2012 година в Лондон, побеждава втория си най-труден противник Риза Каяалп от Турция в Рио 2016, и макар насилственото прекъсване на надпреварите към пандемията печели златото и в Токио през 2021 година

Според El Mundo Deportivo Михаин Лопес не се е състезавал на публични шампионати в последните три години до Олимпиадата в Париж 2024.

Големият кубинец обаче е запазил върховата си форма. Броени седмици преди да навърши 42 години, той завоюва и петия си златен орден с победа против Ясмани Акоста (роден в Куба, само че играч за Чили).



Рекордьор на Олимпийския подиум, той има и пет трофеи като международен първенец и пет - като първенец от Панамериканските игри.

Лопес резервира и репутацията на Куба като страна, която влага мощно в спортa поради политическата си тактика. Страната има повече олимпийски медали от всички други страни в района, с изключение единствено на Съединени американски щати.

" Кубинската школа, която се базира на спорта като всеобщо право, всеобщото присъединяване като ключ към насърчаване на спортното придвижване и възприемането на традицията, че всички чернокожи и небогати хора имат опция да развият своите качества, изяснява високия брой на спортисти на топ равнище ", написа още El Mundo Deportivo.

Благодарение на последния си край Михаин Лопес към този момент изпреварва велики спортисти като Майкъл Фелпс, Карл Люис и Кейти Ледеки по броя на златните медали в една и съща дисциплинираност. Фелпс е рекордьор по сбор медали от Олимпийски игри, само че има " единствено " 4 шампионски трофеи в най-силната си категория - 200 метра смесено плуване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР