На 4 юли в Ню Делхи приключи 23-тата среща на

...
На 4 юли в Ню Делхи приключи 23-тата среща на
Коментари Харесай

Срещата на ШОС като вариант на евразийската доктрина Монро

На 4 юли в Ню Делхи завърши 23-тата среща на върха на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), която за първи път се организира във виртуален формат. В онлайн конференцията на високо равнище, управлявана от Индия, участваха ръководителите на страните-членки на ШОС - Индия, Русия, Китай, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, както и наблюдаващи - ръководителите на Ислямската република Иран, Беларус, Монголия и настрана Туркменистан като посетител.

Виртуалният формат мощно ограничи цената на индийската среща на върха на ШОС, като изключи опцията за персонална неофициална връзка сред водачите. Всъщност работата му се ограничи до протоколни моменти - Иран стана деветият член на междудържавното обединяване, а Беларус започва процедурата за пълноправно присъединение към ШОС.

В рамките на срещата беше подписана Декларацията от Ню Делхи на Съвета на държавните ръководители на ШОС и бяха признати редица документи. Всъщност последната среща на върха на ШОС се трансформира в обзор на разнообразни заявления за бъдещата тактика за развиване на тази организация.

Китайска самодейност

Най-значима и съдържателна беше речта на китайския президент Си Дзинпин, който прикани за опозиция против хегемонизма и силовата политика на Запада.

„ Трябва да поддържаме общите полезности на цялото човечество, да пазиме твърдо полицентричната интернационална система и международния ред, учреден на интернационалното право, да се противопоставяме на хегемонизма и политиката на мощ и да насърчаваме развиването на световното ръководство в по-справедлива, интернационална посока “, сподели китайският водач.

Си Дзинпин също означи, че ШОС би трябвало да се опълчи на „ цветните революции “ и намесата на външни сили в делата на страните от района. Лидерът на КНР прикани страните от ШОС „ твърдо да държат в ръцете си ориста на личното си развиване и разцвет “.

Си Дзинпин също уточни нуждата от поддържане на мира в района в името на общата сигурност. Днес Китай е изгряващ световен водач, който приканва страните от ШОС да „ разработят своя лична външна политика въз основа на общите и дълготрайни ползи на нашия район “. [1]

Втората значима точка в речта на Си Дзинпин се отнася до опълчването на едностранните стопански наказания.

„ Китай е подготвен с всички сътрудници да осъществя самодейността за световно развиване, да следва вярната посока на икономическата глобализация, да се опълчва на протекционизма, едностранните наказания, интернационализирането на концепцията за национална сигурност, както и опитите за издигане на изкуствени бариери, нарушение на връзките и доставките вериги “, сподели китайският водач.

В това Си Дзинпин беше мощно подсилен от съветския президент Владимир Путин, който сподели, че против Руската федерация се води хибридна война. [2]

Темата за глобите беше доразвита от беларуския водач Александър Лукашенко: „ Западът, вкопчен в своето неуловимо владичество в редица области на стопанската система и финансите, се пробва да ограничи развиването на страни, които не харесва и постанова противозаконни безчовечен наказания против тях “. [3]

Третата основна точка в речта на Си Дзинпин е значимостта на свързването на самодейността „ Един пояс, веднъж “ със тактиките за развиване на другите страни. Китай прикани за увеличение на каузи на националните валути в комерсиалните планове сред страните от Шанхайската организация за съдействие. Говорим за последователното преобразяване на сегашната конструкция на ШОС в зона за свободна търговия със лична разчетна единица.

„ Трябва да увеличим съдействието за суверенна цифрова валута, да работим върху основаването на Банката за развиване на ШОС “, добави Си Дзинпин.

Китайският президент означи, че Пекин е подготвен да даде на сътрудниците си достъп до своя пазар и да показа опит в развиването. Тук несъзнателно се постанова прилика със Съвет за икономическа взаимопомощ, който преди този момент обединяваше страните от руския блок и имаше своя банка и „ преводна рубла “.

Вероятно разчетната единица на ШОС ще бъде основана въз основата на юана, който последователно се трансформира в третата международна валута след $ и еврото. Във всеки случай всички стопански и инфраструктурни планове на Шанхайската организация за съдействие могат да бъдат осъществени единствено с финансовата и икономическа мощност и политическа поддръжка на Китай.

Анализаторите означават, че речта на Си Дзинпин на срещата на върха на ШОС е оповестена авансово от китайските медии като „ извънредно значима “. Всъщност тезите на китайския водач съставляват поръчка за появяването на самобитна " евразийска теория Монро ".

Припомняме, че доктрината Монро дълги години беше главната идея на външната политика на Съединени американски щати по отношение на новите самостоятелни страни в Южна Америка. Тя имаше за цел да предотврати възможни закани за техния суверенитет от страна на европейските сили.

Според тази теория Съединените щати биха могли да вземат участие в делата на страните от Латинска Америка, в случай че те не са в положение да се оправят с вътрешни проблеми или в случай че външни сили са намесени в делата на американския континент.

Съответно през днешния ден Пекин и неговите съдружници имат вяра, че стабилността в границите на евразийския континент и неговата сигурност би трябвало да бъдат обезпечени без външна интервенция. По този метод Китай претендира за ролята на нов международен водач, който да размени замиращите Съединени щати и да дефинира зона на своите изключителни ползи.

Президентство на Казахстан

Експертите означават отчетливата антизападна и антисанкционна изразителност в речта на китайския водач. Зад него се крие разбираемото безпокойствие на Пекин, който може да се трансформира в идната цел на санкционната война на Запада.

Ускореното приемане на Иран за пълноправно участие в ШОС и избирането на Беларус за идващ претендент демонстрира желанието на Китай да гледа на развиването на Шанхайската организация за съдействие повече като на „ антизападен блок “. Въпреки това е прекомерно рано да се приказва за бързото преобразяване на ШОС в някакъв антинатовски аналог, и то по редица основателни аргументи по едно и също време.

На първо място, правилото на многополярността, който е в основата на тази организация, в началото допуска по-слаба дисциплинираност и хлабавост на организационните структури в границите на един значително ситуационен съюз.

Това мощно контрастира с твърдата „ трансатлантическа взаимност “ в страните от НАТО, които са подготвени да пожертват ясни стопански изгоди в името на „ общите полезности “.

Както беше маркирано по-рано от анализаторите на Каспийския институт за стратегически проучвания, в следвоенните години Западът се трансформира в една корпорация, където териториалните и надтериториалните подцентрове на Съединени американски щати и Европейски Съюз от дълго време са привикнали всеки други и ясно са усвоили разпоредбите на кооперативната игра. [4]

Най-последователната различна позиция по отношение на тактиката за развиване на ШОС беше изразена в речта на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който подложи организацията на остра рецензия.

„ Трябва да се признае, че повече от 20 години не беше допустимо да се осъществя нито един огромен стопански план под егидата на ШОС ", сподели той.

" Очевидният фактор е неналичието на механизми за финансово застраховане на дейностите по плана “, съобщи намерено Токаев.

Президентът на Казахстан също счита, че дилемите на Шанхайската организация за съдействие включват попречване на геополитически раздор сред Изтока и Запада.

Според него ШОС би трябвало да се концентрира върху икономическия дневен ред и да се занимава с въпроси като основаване на удобни условия за увеличение на взаимната търговия, унищожаване на съществуващите търговски бариери и пускане на взаимни предприятия. От стратегическо значение е и основаването на съвременна транспортна инфраструктура за отключване на директния капацитет на коридорите Север-Юг и Изток-Запад. [5]

Такава ярка тирада на Касим-Жомарт Токаев, който е доста умел в региона на дипломацията, е значима по едно и също време в две основни точки. Първо, това отразява консолидираната позиция на страните от Централна Азия. Например, водачите на Таджикистан и Туркменистан също обявиха на срещата на върха на ШОС, че преглеждат взаимоотношението си с организацията извънредно в икономическа тенденция. [6]

Второ, постът ръководител на ШОС след Индия мина към Казахстан. Като част от краткосрочната стратегия, насърчавана от председателстващата страна, Астана ще предложи нова тактика за развиване на ШОС и ще сложи нови акценти. Регионалните специалисти считат, че преходът към взаимни разплащания в националната валута и основаването на „ валутата на ШОС “ са без значение за Казахстан, защото главният му експорт (петрол, метали, зърно) се заплаща в долари и е ориентиран към западните пазари.

„ Ако приказваме за концептуалното наличие на казахстанското председателство, то ще бъде ориентирано към това незападният блок да не се трансформира в антизападен. И както нормално, тъй че Централна Азия да остане ядрото на ШОС, както в документите на ШОС, по този начин и на процедура “, акцентира проправителственият казахстански анализатор Николай Кузмин. [7]

В настоящето си положение ШОС наподобява като някакво аморфно „ придвижване на необвързаните със Запада “, което се застъпва „ за всичко положително против всичко неприятно “. Глобалната задача на ШОС и тактиката за развиване на организацията към момента не са ясно дефинирани, което ясно се вижда от разнообразни по звук изявления на водачите на неотдавнашната среща на върха в Ню Делхи.

Както виждате, страните от Централна Азия, които са и „ бащите-основатели ” на ШОС, нямат огромно предпочитание и задоволително запаси за дейна и дълготрайна борба с груповия Запад. Блоковата логика на психиката им се коства рискова светиня, а самата ШОС се възприема като чисто районна организация или просто като потребен инструмент в полза на икономическото развиване.

Според тях конфликтът със Запада е вътрешна работа на Русия и Иран или на " геополитическите играчки " на Китай. В същото време Централна Азия продължава да поддържа положителни връзки със Съединените щати, Европейския съюз и прозападните страни от Азиатско-тихоокеанския район. Тук има вътрешен спор сред „ предните “ и „ задните “ страни на ШОС или даже сред „ воините “ и „ търговците “.

Индийски избор

Доскоро векторът на развиване на ШОС се определяше в триъгълника Москва-Пекин-Делхи като консенсус на трите най-големи сили на евразийския континент. Сега позициите на Русия и Китай стратегически се сближиха на фона на общо отменяне на натиска от страна на Съединени американски щати и техните съдружници.

Позицията на Индия по отношение на Запада, в противен случай, претърпява промени в посока доближаване с него - ослепителен образец е неотдавнашното посещаване на индийския министър председател Нарендра Моди във Вашингтон. Наблюдатели означават, че неочакваното решение на Ню Делхи да трансферира срещата на върха на ШОС във виртуален формат се появи незабавно по-късно посещаване, както и след срещата на върха на Г-20 и редица срещи със западни сътрудници, и беше стимулирано от „ спора на Изток “.

Междувременно позицията на Ню Делхи по отношение на бъдещата тактика за развиване на Шанхайската организация за съдействие е извънредно значима, защото едновременното приемане на Индия и Пакистан в ШОС трансформира тази чисто районна организация във авторитетна интернационална.

През 2017 година Ню Делхи предприе тази решителна стъпка както на вълната на антиамериканизма, по този начин и с вярата да позволи граничните си спорове в границите на нова организация, само че през днешния ден обстановката явно се промени.

Индийските медии постоянно укоряват ШОС за нейното изтощение и некадърност да помогне за разрешаването на продължителни гранични спорове, като да вземем за пример в Кашмир. Но има доста по-дълбоки аргументи за безпокойствие.

Както знаете, Индия и Китай са дългогодишни геополитически съперници, а в стопански проект те взаимно претендират за статут на „ международна фабрика “. И двете страни се появяват през 1949 година на фона на следвоенното преразпределение на света, затова след повече от 70 години те по едно и също време стартират да изпитват структурна рецесия на държавността и нуждата от търсене на нова историческа задача.

Например, дано си напомним трагичната орис на Съюз на съветските социалистически републики, който също просъществува 72 години и не можа да се оправи с трансформацията си. Съвременният Китай ясно претендира да бъде различен световен център, какъвто беше някогашният Съюз на съветските социалистически републики, и под приказките за многополюсен свят се стреми да откри нова биполярност със Съединените щати.

Следователно всички старания на политическите елити на КНР в границите на развиването на ШОС би трябвало да се преглеждат като план за пресъздаване на Втората международна или ново издание на „ руския блок “ под егидата на Пекин.

Индийските политически елити поеха по различен път - старателно се дистанцираха от актуалните спорове и блокова борба. В същото време хора от индийските властови елити сполучливо претендират за високи позиции в международния истаблишмънт като част от един тип „ управническа гражданска война “.

В резултат на това етническите индийци станаха сполучливи водачи на доста световни корпорации и даже министър-председатели на водещите страни от Първия свят, т.е. заеха основни позиции в международния център. На неотдавнашната среща на върха на ШОС индийският министър председател Нарендра Моди се изрече много сдържано и единствено даде обещание, че „ Индия е играла и постоянно ще играе градивна роля в ШОС “. [8]

Междувременно интернационалните специалисти означават, че Ню Делхи последователно се дистанцира от Шанхайската организация за съдействие като ясно прокитайски инструмент. Това резервирано отношение на Индия се прояви по-специално в компромисния текст на Декларацията от Ню Делхи, където доста значими китайски начинания, като да вземем за пример основаването на Банката за развиване на ШОС, просто не се загатват. [9]

Предварителни резултати

Срещата на върха на ШОС в Ню Делхи би трябвало да се преглежда като витрина за разнообразни заявления за бъдещето на тази интернационална организация. В момента световната задача на ШОС и самата тактика за нейното развиване към момента не са ясно избрани, което ясно се вижда от спорните изявления на страните-участнички.

В настоящето си положение ШОС наподобява като някакво аморфно „ необвързаност със Запада ” без ясни правила, цели и стратегии. Най-обмислената позиция за бъдещето на ШОС е изложена в речта на китайския президент Си Дзинпин, който вижда тази организация като „ антизападен блок “. Китайският водач счита, че ШОС би трябвало да се опълчи на " цветните революции " и намесата на външни сили в делата на страните от района.

Всъщност речта на китайския водач, както беше маркирано нагоре, е поръчка за появяването на „ Евразийската теория Монро “. Тази антизападна тактика беше мощно подкрепена от авторитетните съдружници на Китай в ШОС като Русия, Иран и Беларус, които директно се сблъскаха с широкомащабни наказания и военно-политически напън от страна на Запада.

Алтернативна позиция заемат страните от Централна Азия, които нямат огромно предпочитание и запаси за борба със Запада. Тези страни преглеждат ШОС на първо място като скъп инструмент за тяхното инфраструктурно и икономическо развиване. Те виждат втората значима функционалност на ШОС като обезпечаване на районна сигурност и противопоставяне на тероризма.

Тази позиция беше най-последователно декларирана в сериозното изявление на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Трябва да се означи, че Казахстан ще стане ръководител на ШОС за идната година и ще предложи нова тактика за развиване на организацията.

Акцентът в нея ще бъде подложен върху по-нататъшната " икономизация " на ШОС и върху това този незападен блок да не се трансформира в искрено антизападен. В същото време страните от района са наясно, че Москва и Пекин, които към този момент направиха доста за дедоларизация на своите пазари, ще продължат да тласкат ШОС в антизападна посока.

Според анализаторите идната година ще бъде решаваща както за създаването на нова тактика за развиване на ШОС, по този начин и за установяване на стратегическата позиция на Индия, от която сериозно зависи световният статус на организацията. В взаимозависимост от развиването на обстановката са вероятни четири сюжета.

Първият (отрицателен) е, че Индия се отдръпва от ШОС под натиска на Запада или вследствие на гранични спорове с Китай или Пакистан. ШОС бързо се трансформира в чисто прокитайски военно-политически блок с икономическо владичество на юана.

Цената на този развой ще бъде разрастването на борбата в границите на Евразия, нова дъга от наказания, възходящи закани за коридора Север-Юг, поредност от спорове по линията на Пътя на коприната и вероятно прекосяване на статута на „ международна фабрика “ от Китай в Индия.

Вторият вид (оптимистичният) е ШОС да откри сили да образува пълноценни институции на развиване и взаимност. Глобалната задача на ШОС се дефинира като хармонизиране на континента в границите на Съединените щати на Евразия. Основните старания на ШОС са ориентирани към развиване на инфраструктурата и увеличение на логистичната и индустриална съгласуваност в границите на континента.

Третият вид (инерционен) - Индия остава в ШОС, само че заема позиция на спокоен бойкот на най-радикалните желания на " войните ". В тази наклонност Индия получава забележителна поддръжка от " търговците " от страните от Централна Азия.

По-нататъшното разширение на ШОС за сметка на " задните " страни, като Монголия и Туркменистан, както и привличането на комерсиалните страни от Персийския залив доста ускорява лобито на " търговците " в организацията.

Четвъртият вид (активен) – по самодейност на Индия се преформатира концепцията за „ Великия път на коприната “. Тя ще стартира да се възприема не като геополитически съюз на страни или нечия предпочитана „ сфера на въздействие “, а като интернационална транспортна система под тежки общи гаранции.

По създание това допуска ново интернационално съглашение по отношение на контрола на извънтериториалните мрежи, сходно на съществуващите съглашения за морските проливи. Днес основните тръбопроводи, оптичните кабели и транспортните мрежи могат да станат обект на такава интернационална спогодба.

Като цяло търсенето на нова тактика за развиване на ШОС отразява световната рецесия в съществуващата архитектура на сигурността и интернационалните връзки. Новото систематизиране на силите в Евразия през идващите десетилетия ще зависи главно от сполучливото разрешаване на този проблем.

1. Си Дзинпин прикани да се опълчват на цветните революции. РИА Новости, 04.07.2023 година https://ria.ru/20230704/revolyutsii-1882074681.html

2. Путин сподели, че против Руската федерация се води хибридна война. " Российская газета ", 04.07.2023 година https://rg.ru/2023/07/04/putin-zaiavil-chto-protiv-rf-vedetsia-gibridnaia-vojna.html

3. Президентът на Беларус разгласи оферти за съдействие в ШОС. Пълната тирада на Лукашенко на срещата на върха. БЕЛТА, 04.07.2023 година https://www.belta.by/president/view/prezident-belarusi-ozvuchil-predlozhenija-po-sotrudnichestvu-v-shos-polnaja-rech-lukashenko-na-sammite-575222-2023/

4. Путин образува антизападен съюз Русия-Турция-Иран. Каспийски институт за стратегически проучвания, 23.06.2022 година https://caspian.institute/product/solozobov-yurij/tegeranskij-sammit-putin-formiruet-antizapadnyj-alyans-rossiya-turciya-iran-38218.shtml

5. Пълен текст на речта на президента на Казахстан на съвещанието на Съвета на държавните ръководители на държавите-членки на ШОС. МИА " Казинформ ", 04.07.2023 година https://www.inform.kz/ru/polnyy-tekst-vystupleniya-prezidenta-kazahstana-na-zasedanii-soveta-glav-gosudarstv-chlenov-shos_a4086425

6. Туркменистан е подготвен да взе участие в икономическите планове на ШОС - Сердар Бердимухамедов. Ориент вести, 04.07.2023 година https://orient.tm/ru/post/56407/turkmenistan-gotov-uchastvovat-v-ekonomicheskih-proektah-shos-serdar-berdymuhamedov

7. Защо Шанхайската организация за съдействие към момента е нужна на Казахстан. Вестник " Курсив ", 22.06.2023 година https://kz.kursiv.media/2023-06-30/print992-nklk-sco/

8. Премиер Моди: Индия постоянно ще играе градивна роля в ШОС. " Российская газета ", 04.07.2023 година https://rg.ru/2023/07/04/premer-ministr-modi-indiia-vsegda-budet-igrat-konstruktivnuiu-rol-v-shos.html

9. Декларация от Ню Делхи на Съвета на държавните ръководители - членки на Шанхайската организация за съдействие. Официален уебсайт на президента на Русия, 04.07.2023 година http://www.kremlin.ru/supplement/5963

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР