На 4 юли 2022-а от 9 часа ще започне изплащането

...
На 4 юли 2022-а от 9 часа ще започне изплащането
Коментари Харесай

Синдиците на КТБ предвиждат пето изплащане на пари към кредиторите

На 4 юли 2022-а от 9 часа ще стартира изплащането на суми към нейните кредитори, включени в петата подред частична сметка за систематизиране. Това оповестиха публично синдиците на оповестената в неплатежоспособност Корпоративна комерсиална банка (КТБ).

Предвижда се възнаграждение към кредитори, включени в петата подред частична сметка за систематизиране . То се прави на съображение на чл.99, ал.4 от Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН), който гласи, че синдикът извършва утвърдената от Фонда за гарантиране на влоговете в банките сметка за систематизиране.
 Сметната палата подхваща банкрута на КТБ
Сметната палата подхваща банкрута на КТБ

Ще бъде уголемен обсегът на одита на Фонда за гарантиране на влоговете

Управителният съвет на Фонда има тези пълномощия по закон, тъй като се явява най-големият заемодател на банкрутирали банки у нас . Това е по този начин, защото след оповестяването в неплатежоспособност точно Фондът има уговорката да покрие и изплати всички обезпечени до 196 хиляди лв. депозити на жители и компании в глобената банка. При тази процедура той замества като заемодател на банкрутиралата банка лицата, чийто депозити е изплатил . В случая с КТБ по силата на тези законови разпореждания Фондът стана притежател на 74% от всички вземания от банката и надлежно има право да получи съответния % от всички средства, които нейните синдици разпределят .

За идното пето систематизиране са заделени 30 млн. лв. . Заедно с него общата сума, която синдиците на КТБ са разпределили сред кредиторите й през годините ще доближи близо 1 286 млн. лв. .
 Движение за права и свободи още веднъж подхваща банкрута на КТБ
Движение за права и свободи още веднъж подхваща банкрута на КТБ

Цонев напомни, че по тематиката КТБ е имало редица следствия и отчети

Първото отчасти систематизиране - за 570 млн. лв., стартира на 9 май 2019-а, а второто - за 430 млн. лв. на 8 септември 2020 . Същата година през август имаше трето систематизиране на относително дребна сума - 5.57 млн. лв., която бе изплатена на кредитори, които апелираха в съда предходните две сметки за систематизиране и по-точно позициите си в реда на кредиторите. През март 2021-а бе осъществена четвъртото отчасти систематизиране на рп 250 млн. лв. .

С петото систематизиране общата, изплатена сума на кредиторите ще доближи към една трета от претенциите на кредиторите на КТБ .
 Синдиците на КТБ обезпечават на кредиторите й 1 милиарда лв.
Синдиците на КТБ обезпечават на кредиторите й 1 милиарда лв.

От 8 септември стартира изплащането на част от сумите

Според синдиците това е доста добър индикатор за банка в неплатежоспособност, където се приема за триумф, в случай че тя успее да върне 20% от своите отговорности . Освен това парите , събрани от синдиците , са повече от разпределените , само че при банкрутиралите банки има немалки разноски за прехрана на несъстоятелността. Те отиват за нормативно регламентираните хонорари на синдиците и техния личен състав, за запазване на активите на банката и за многочислените, комплицирани и по предписание скъпоструващи правосъдно процеси за определяне и връщане на активи в масата на несъстоятелността на банката.

Излащането на сумите от петата частична сметка се прави посредством клоновата мрежа на " УниКредит Булбанк " АД. Хората и компаниите, които получават парите си от КТБ, заплащат таксите и комисионите според цената за таксите и комисионите на " УниКредит Булбанк " АД.
 Цветан Василев желае да бъде разпитан по делото за КТБ
Цветан Василев желае да бъде разпитан по делото за КТБ

Според него, главният очевидец на обвиняването не дава точни пояснения

Всеки заемодател на КТБ АД (н) може да ревизира каква е разпределената му за приемане сума в Единния портал за заявяване на електронни административни услуги към Агенцията по вписванията на Република България: https://portal.registryagency.bg/, раздел " Търговски указател и указател на юридическите лица с нестопанска цел ", подраздел " Справки ", по партидата на КТБ АД (н) - ЕИК:831184677, в раздел " Обявени актове ". Подробно изложение на стъпките за постигане до оповестената пета частична сметка за систематизиране можете да намерите на интернет страницата на банката: www.corpbank.bg, в раздел " Въпроси и отговори ".

Ще има ли шеста сметка за систематизиране, зависи от активите, които остават в масата на несъстоятелността на КТБ и опциите за тяхното осребряване, както и от правните благоприятни условия за присъединение на нови активи в така наречен патримониум на банката .
 България завоюва арбитражното дело против Оманския фонд за КТБ
България завоюва арбитражното дело против Оманския фонд за КТБ

Фондът се отхвърли от исковете си без право да ги предяви още веднъж

Припомняме, обвиняванията за КТБ започнаха, откакто на 9 юни 2017 година президентът от първата среща за КТБ. Месец по-късно беше.

" Корпоративна комерсиална банка " АД е банка в София, България, основана през 1994 година, разраснала се бързо в интервала 2007 - 2014. Тя бе оповестена във банкрут на 6 ноември 2014 година Обявена е в неплатежоспособност със правосъдно решение на 22 април 2015 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР