На 4 януари приключва битката при София в Руско-турската освободителна

...
На 4 януари приключва битката при София в Руско-турската освободителна
Коментари Харесай

На днешния ден генерал Гурко прогонва Осман паша от София

На 4 януари завършва борбата при София в Руско-турската освободителна война. Тя е заключително деяние на Западния отряд на Гурко в разгрома на Орханийската османска войска.

В първите дни на 1878 година Западният отряд на Гурко сполучливо минава Стара планина. Орханийската османска войска, след Битката при Ташкесен, се отдръпва в Софийското поле.

„ Вероятно нямаше да преминем Балкана, в случай че не бяха тези безмълвни и мощни българи, донесли ни самун и топла храна. Накараха ни да махнем конете, с цел да запрегнат своите волове към оръдията и по този начин потеглиха първи да прокарват пъртина през преспите и чудовищния мраз ", написа генералът.

Част от силите на Западния отряд на Гурко, с бройка 20 000 бойци и 46 оръдия и с пълководец генерал-майор Отон Раух, са ориентирани към Софийското поле. Групирани са в две колони: дясната колона на генерал-лейтенант Николай Веляминов нанася удар от север, а лявата колона на генерал-майор Отон Раух - от изток. Противникът е Софийската османска част, 15 000 души под командването на Осман Нури паша.

Следват борбите при Враждебна и Горни Богров. Силите на Западния отряд на Гурко минават в общо нахлуване на 3 януари. Колоната на генерал-лейтенант Веляминов завладява Кубратово, Биримирци и изпраща разезди (обратна свръзка) към с. Орландовци. Колоната на генерал-майор Раух овладява моста при чифлика Чардакли (дн. Врана) и прекъсва пътя за оттегляне по направлението София -Пловдив. Кавказката казашка бригада (полковник Иван Тутолмин) настава по направлението Дървеница - Бояна. Изправен пред действителна опасност от обграждане, Осман Нури паша стартира бързо евакуиране в направлението Перник - Радомир. По шосето са изоставени 6000 ранени и заболели и измръзнали османски бойци. С намесата на задграничните консули (Вито Позитано и Леандър Леге) е осуетен опит за подпалване на града.

На 4 януари 1878 година в София влизат първите съветски елементи - Кавказката казашка бригада и Гродненският Хусарски полк. Завзети са огромните военни хранилища с муниции и снабдяване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР