На 4-ти декември в Експозиция Руско – турска война“ в

...
На 4-ти декември в Експозиция Руско – турска война“ в
Коментари Харесай

Книгата 3 март: Празникът на Освобождението беше представена в Плевен

На 4-ти декември в Експозиция „ Руско – турска война “ в Регионален исторически музей – Плевен се състоя показване на книгата „ 3 март – Празникът на Освобождението по страниците на българските вестници 1885-1944 година “ от акад. Иван Юхновски.

Опитите през годините, събитията от Руско-турската война да бъдат тълкувани като окупация, а не избавление, са обект на книгата на акад. Иван Юхновски, който е част от Инициативенкомитет за опазване на празника като народен.

" Освобождението е избавление и то е на 3-ти март ", сподели акад. Иван Юхновски като означи, че историята е такава, каквато е и всевъзможни опити обстоятелствата от предишното да бъдат изменени, търпят неуспех в доста къс времеви интервал. 3 март е съединителен празник, който заслужава поклонение.

" 3-ти март е ярък и паметен празник, една традиция за България, на която през днешния ден някои се пробват да посегнат. Това никога не би трябвало да става и по тази причина доста се веселя, че преди години събрахме тази книга, която през днешния ден е в третото си издание. Дано по-млади хора, които имат потребност пот опора в своите морални разбирания и показа за предишното на България, извлекат от нея това, което ние имаме вяра, че го има “, сподели учен Иван Юхновски.



Участник в срещата беше Георги Първанов – президент на Р България /2002 – 2012 г./, който сподели:

„ Трябва да се постави завършек на тази борба по въпросите на историята и на предишното. Битка, която доста постоянно водим на съвсем всички избори по разнообразни мотиви, с цел да се стигне и до този толкоз неудобен спор за Националния празник.

Трябва да намерим метод да гледаме с общ, рационален и разумен взор върху историята. Само по този начин, ние можем да вървим напред и откровено се надявам те да бъдат чути “.



Гости на събитието бяха и двама някогашни кметове на Плевен. В коментар по тематиката, Георг Спартански сподели, че не би трябвало да се позволява да се опълчват двата празника – 24-ти май и 3-ти март: „ Защото единият е нравствен и културен, а 3-ти март е политическо избавление на България и начало на нашата най-нова история.

Планините от кости и реки от кръв, които сме пролели за пет века ни дават безспорното съображение да кажем, че свободата не ние дадена безплатно. Нека защитим датата 3-ти март и да се усещаме горди, че сме българи и имаме своето почтено място в европейската политическа история “, сподели Спартански.



Румен Петков – кмет на Плевен/1995-1999 г./ и някогашен вътрешен министър сподели: „ 3-ти март е празнуван и когато не сме имали дипломатически връзки с Русия. Ние сме били във война с Русия и сме се прекланяли на освободителите. Ние като нация би трябвало да възстановим една от най-големите добродетели – да можем да споделяме „ благодаря “, да можем да се поклоним пред тези, на които изискуем една човешка признателност, тъй като по този начин е заслужено и честно “.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР