На 4 септември премиерът Борисов прие в Министерския съвет ръководството

...
На 4 септември премиерът Борисов прие в Министерския съвет ръководството
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Борисов и Първанов анонсираха новата патерица на ГЕРБ

На 4 септември министър председателят Борисов одобри в Министерския съвет управлението на партия АБВ - нейният основател и някогашен водач Георги Първанов и актуалният ръководител Румен Петков.
Тема на срещата бяха връзките сред България и Република Македония, оповестиха от държавната осведомителна работа. Нужен е нов взаимен документ на София и Скопие, с който да се дефинира понятието "обща история ", тъй като моята прогноза е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави нездравословен за българите прочит, сподели Първанов на брифинг след диалога...
Какво се крие зад това известие на държавната осведомителна работа, което е казус в активността на министър-председателя? Досега министър председател не е приемал на “Дондуков”1 водач на извънпарламентарна партия, с цел да разисква с нея външнополитически въпрос и то подобен внимателен като македонския. При това управлението на АБВ не просто дискутира с министър-председателя подписания преди година контракт с Македония, а предлага неговата проверка.
Нито преди 1 август м.г., нито незабавно по-късно, Първанов не възрази против контракта, както това направиха дипломати и историци. Той реагира едвам преди подписването на гръцко-македонския контракт за името “Северна Македония”, когато България към този момент бе изолирана от договарянията сред Атина и Скопие и то заради нашето безучастие.
Защо Борисов не одобри делегация на дипломати и историци, от дълго време алармиращи за пробойните в българо-македонския контракт, позволяващи на македонизма да присвоява културно-историческото ни завещание, а се срещна с маргиналната АБВ? Защо по тематиката “Македония”Борисов не беседва с основната опозиционна мощ в Народното събрание, а избра отделила се от Българска социалистическа партия партия, намерено воюваща не с ГЕРБ, а с партията-майка?
Отговорът е обикновен: ГЕРБ анонсира новата си остаряла патерица, с която преди две години чудесно си партнираше в 43-то Народно заседание.
С този ход Борисов преследва две цели. Не единствено да уязви парламентарната съпротива, само че и да респектира съдружните си сътрудници от Оперативна програма, към които насочва предпазлив ултиматум: Престанете да клатите кораба на властта или ще си намеря нови съдружни патерици – в Народното събрание или отвън него!
Всъщност АБВ е във властта, откакто парламентарен секретар на вътрешния министър е неин някогашен народен представител. И когато някогашният вътрешен министър Румен Петков нападна Министерство на вътрешните работи, да не не помни кой е най-близо до министър Радев. За близостта на Първанов и Борисов не е нужно да приказваме.
Ако не бе рамото на някогашния държавен глава, Борисов нямаше да получи нито незаслужените генералски звезди, нито кметския стол на София, нито да припари до “Дондуков”1. Първанов е един от политическите татковци на плана “Борисов”.
Очевидно е: Пенсионираният президент чака противоположна услуга от своето отроче във властта!

Велизар Енчев
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР