На 4 май 2018 г. Роса Монтеро, една от най-изявените,

...
На 4 май 2018 г. Роса Монтеро, една от най-изявените,
Коментари Харесай

Роса Монтеро се завръща с Плът

На 4 май 2018 година Роса Монтеро, една от най-изявените, неведнъж награждавани испански авторки, се завръща при българския четец с романа си „ Плът”.
" Плът " (превод: Катя Диманова, 240 стр., цена: 16 лева.) е необикновено осезателен, в същото време бездънен, интроспективен разказ за неумолимия ход на времето. Роман, напоен с потиснатост и самотност, съдържащи се в самото име на основната героиня. Соледад преди малко е навършила шейсет, претърпяла е любовно отчаяние и желае да впечатли някогашния си ухажор с новото си завладяване – мускулесто трийсетгодишно жиголо. Последвалите премеждия, разказани изобретателно, с тъничък комизъм и самоирония, с забавни препратки към живота на фамозни създатели, са метафора на времето, на тъгата по отминалата младост, на страха от старостта. „ Нарекох книгата си „ Плът “, тъй като приказвам за плътта, която ни убива, която ни състарява и разболява, но същата тази плът е в положение и да ни изстреля във висините, да ни даде криле, да ни приближи до вечността, тъй като при изблиците на пристрастеност точно плътта ни освобождава от гибелта. “
Стилът на Роса Монтеро може да бъде охарактеризиран като „ нравственос на надеждата”. Родена през 1951 година в Мадрид, тя учи публицистика и логика на психиката, известно време работи с самостоятелни театрални трупи, до момента в който не стартира да написа за разнообразни медии, в това число за влиятелния вестник El País. Печели голямо самопризнание за журналистическата си активност, а по-късно и за романите си, които са преведени на повече от 20 езика. Носителка е на купата „ Доктор хонорис кауза” на Университета в Пуерто Рико, а през 2017 година беше удостоена с Националната премия за литература на Испания. Нейното творчество съставлява задълбочена дисекция на идентичността и човешките взаимоотношения, на житейските рецесии, свързани със съзнанието за изплъзващото се време. В България е известна с романите „ Указания за спасяването на света” и „ Дъщерята на канибала”, и двата издадени от „ Колибри”.
Не пропускайте опцията да чуете особено селекциониран фрагмент от „ Плът” в границите на тазгодишното издание на Нощта на литературата на 9 май.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР