На 4 април 2023 г. Финландия стана член на НАТО.

...
На 4 април 2023 г. Финландия стана член на НАТО.
Коментари Харесай

Как да скъсаме с комунизма и да се опазим от освободители? Финландските уроци, които не учим

На 4 април 2023 година Финландия стана член на НАТО. Въпреки заканите на Русия. Двете страни имат 1269 km обща граница, само че това не уплаши финландците, които преди този момент организираха политика на неутралитет.

Някога, много от дълго време, Финландия е била считана за спътник на Русия.

 

Преди 200 години Финландия, която до тогава е окупирана от Швеция, става провинция на Руската империя, след края на Руско-шведската война от 1808-1809 година, за която през днешния ден финландците съвсем не приказват. Преди тази война е имало още 10 сред Русия и Швеция, само че точно тази някои съветски политици и историци назовават „ освободителна “ – тоест, избавили финландците от техните шведски „ поробители “. Подписан е и по този начин нареченият Фридрихшамски кротичък контракт - съглашение, съгласно което Швеция отстъпва Финландия на Русия. (Както Турция отстъпва българските територии на Русия след войната през 1877-1878 година, подписания прелиминарен Санстефански прелиминарен кротичък контракт и главно Берлинския договор)

 

През 1809 година Финландия става сякаш съветска провинция, само че релативно свободно княжество със лична валута и личен парламент. Натрапват се прилики с България, не може да се отхвърли. Отношенията като " провинция - метрополия " с Русия, от време на време безоблачни, от време на време обтегнати, са прекратени чак през декември 1917 година, когато Финландия афишира самостоятелност. 

Договорът за така наречен „ съветско избавление “ на Финландия се случва на 1 април (20 март - ст.н.) 1808 година, когато се подписва Фридрихшамския контракт.

 

Във Финландия обаче тази дата не попада в календара даже като нещо позитивно. Нищо.

 

Национален празник на страната е Денят на независимостта – отбелязван на 6 декември. Този ден се смята за най-съществен за страната и ден на знамето. За първи път Денят на независимостта се празнува на 6 декември 1917 година - откакто финландският парламент приема Декларацията за самостоятелност на Финландия от Съветска Русия.

Не честват „ освобождението “ от Швеция, а това от Русия…

 

Финландия през днешния ден е 5-милионна страна, шеста по територия в Европа, 70% от която е покрита с гори и 10% - от езера.

 

Финландия в никакъв случай не е била част от Съюз на съветските социалистически републики, както считат някои у нас, само че елементи от нейните територии са били присвоени от Москва - Република Карелия и част от Ленинградска област. По-конкретно това са: Виборг с покрайнините му, селата Кузнечное (Каарлахти), Репино, Рощино (Райвола), градовете Колпино, Кингисеп, Светогорск и други.

Германия и Съюз на съветските социалистически републики: битката за сфери на въздействие

 

През 1939 година Сталин предявява искания към земи на Финландия. След като формалното Хелзинки отхвърля апетитите на Кремъл, Съветският съюз атакува своя комшия на 30.11.1939 година Повод за войната е подписаният през 1939 година пакт Молотов-Рибентроп, в който Финландия е приета за територия, включена в зоната на въздействие на Съветския съюз. Така им харесвало на Сталин и Хитлер.

 

В Москва били сигурни, че войната ще продължи от 3 до 7 дни и ще приключи цялостен успех за Съюз на съветските социалистически републики и провал за Финландия. По това време Червената войска е най-голямата и най-добре оборудвана войска в света. Така най-малко тръбяла пропагандата. Освен това Сталин бил сигурен, че мощното ляво придвижване във Финландия ще посрещне войските му като освободители. Централните руски издания даже разгласили известия, че е образувано марионетно финландско държавно управление, правилно на Кремъл.

 

Нищо сходно не се случва: цяла Финландия се подвига против руските пълчища. Успешната отбрана на финландците се изяснява както с високия морал на финландската войска, по този начин и с огромните дефекти на Червената войска, в чиито редици през 1937-38 година са осъществени поголовни чистки. Командването на войските на Червената войска се оказват едва готови, а бойците и командирите демотивирани. На всичкото от горната страна военната техника се оказва некачествена.

 

Тогава във Финландия се ражда изразът „ духа на Зимната война “, като изложение на единомислието и готовността за всеотдайност на финландците в отбрана на Родината.

(Подобна картина следим през днешния ден във войната на Русия против Украйна.)

 

В този интервал даже финладските комунисти схващат същността на руския модел, учреден на експанзия, подправена идеология,  пропаганда, боязън и репресии.

 

През 1941 година стартира втора война на Москва против Финландия, считана тогава за съдружник на Германия. Щетите и за двете страни са огромни.

 

Дълги години след края на Втората международна война връзките сред двете страни са комплицирани, с периодично повтаряне на нервни и по-спокойни интервали. През втората половина на 1944 година Финландия се включва във войната против Хитлер. (Същото прави България след 9 септември 1944 г.)

 

Какви са действителностите през днешния ден?

 

Брутният вътрешен продукт на Финландия на глава от популацията е 276 млрд $ на година – 10-13 място в Европа.

 

Отлична здравна система. Финландия е известна в международен мащаб с една от най-хубавите обществени системи. Медицинското обслужване в страната е на ниска цена и налично. Пациентите не би трябвало да харчат доста пари за медицински прегледи или незабавна здравна помощ.

 

Изключително качество на държавно обучение – просветителната система на Финландия се смята за една от най-хубавите в света. Образованието е гратис, а учениците получават минимум домашни.Финландия има едно от най-високите равнища на просветеност в света - 99%. Всеки финландец чете по 17 книги годишно. Всеки българин – малко повече от половин книга…

 

Финландия е на 3-то място в света по качество на живот.

 

Тя непрекъснато оглавява класациите на страните във връзка с обучение, опазване на здравето, баланс сред работа и персонален живот, качество на околната среда, обществени връзки, сигурност и задоволство от живота. Финландия е приета за най-безопасната страна за живеене в света.

 

Липса на подчиненост и разделяне на служащите. Служители с разнообразни позиции нормално работят дружно. Частният бранш се развива транспарантно, при цялостно съблюдаване на законодателството.

 

Финландия е една от най-некорупмираните страни в света. Върховенството на закона е непоклатимо.

 

Околната среда във Финландия е известна със своя разцвет и непоклатимост.

Така в класацията на най-здравословните страни.Питейната вода се доставя през най-дългия в света (124 км) тунел, изсечен в скалите. Финландия е страната на хилядите езера.

 

Общата повърхност на националните паркове е 8 хиляди кв. км.

 

На държавно равнище се поставят огромни старания за запазване на природата, има система за разделно събиране и неутрализиране на отпадъците.  Има големи санкции за изхвърляне на отпадък на погрешно място.

 

Nokia – Финландия е трета в света по произвеждане на технологии, мрежи и съставни елементи за мобилни телефони и връзки. Това я прави значим участник в международната стопанска система.

И нещо позабравено у нас. Непрекъснато ни натякват, в последно време даже нападателно, че би трябвало да сме признателни постоянно само на Русия, че ни е освободила от османските нашественици. Благодарни сме. Но измежду починалите във войната от 1877-1878 година има украинци, поляци, румънци, словенци, сърби, финландци…

 

Малко хора знаят, че индивидът на коня със сабята под фигурата на Цар Освободител на паметника против Парламента, е финландският военачалник Казимир Ернрот, който води война в България по време на войната. Той става министър-председател на България през 1881 година. Бил е и боен министър. Финландският корпус във войната наброява малко над 1000 души, само че по това време цялата финландска войска е към 1600 щика...

Финландските лейб-гвардейци се борят безстрашно край Долни Дъбник и Плевен. Проявяват чудеса от смелост и в тяхна чест е издигнат Лавров парк.

 

Маршът на финландския полк по-късно е одобрен за народен химн на страната. Всяка година всички възпитаници и студенти във Финландия в първия образователен ден пеят този химн.

 

Полезни финландски уроци, само че няма по какъв начин да ги разчетем вярно, до момента в който има лица, у нас, които настояват, че с помощта на Сталин сме станали съвременна страна...

 

Фрог нюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР