На 31 януари църквата почита Св. безсребърници и чудотворци Кир

...
На 31 януари църквата почита Св. безсребърници и чудотворци Кир
Коментари Харесай

Почитаме паметта на двама безсребърници и чудотворци

На 31 януари църквата уважава Св. безсребърници и чудотворци Кир и Йоан.

Светият Кир се родил и получил възпитанието си в Египетската страна, в учредения от Александър македонски град Александрия. По своите знания той бил фамозен доктор и изцерявал телесните заболявания изцяло гратис. Посещавайки болните, той им предложил не препоръките на Гален или на Хипократ, а наставленията на светите апостоли и пророци за това, по какъв начин да се запазят от греховни недъзи, които са причина за телесните заболявания. В това време царувал нечестивият цар Диоклетиан, който повдигнал гонение против християните. Свети Кир бил упрекнат пред началника на града в това, че е християнин и че наставлява мнозина в християнската религия. Началникът наредил незабавно да го задържат. Като разбрал за това, свети Кир избягал от града, напуснал Египет и отишъл в Арабия. Щом дошъл в Арабия, той приел монашеския благ облик. Той оставил там и лекарското си изкуство, тъй като получил от Бога дара на чудотворството и към този момент не с медикаменти и треви, а с молебствия и със слово изцерявал всевъзможни заболявания.

По това време в Едеса живеел свети Йоан – благоверен християнин, който имал почетно воинско звание. Когато почнало Диоклетиановото гонение против християните той оставил воинското си звание и отишъл в Йерусалим, където, чул за свети Кир и за осъществяваните от него чудеса. Той бил налегнат от мощно предпочитание да види свети Кир и да заживее дружно с този популярен Божий ласкател.

По същото това време била хваната, с цел да бъде изтезавана поради Христа, една жена, на име Атанасия, с трите й дъщери: Теоктиста, Теодотия и Евдоксия, и била отведена в град Каноп, където живеел езическият сановник Касиан, а градоначалник бил Сириан. Като чул по тази причина свети Кир се отправил към този град, с цел да утвърди девойките и майка им в изповядването на Христовата религия и да ги приготви за храбро и мъжествено понасяне на мъченията. Свети Кир бил последван и от свети Йоан, и двамата дружно се отправили към град Каноп. Веднага било донесено за това на градоначалника Сириан. Като чул за това, Сириан се извършил с гняв и заповядал незабавно да заловят двамата мъже и да ги доведат при него. Светите Кир и Йоан били неотложно арестувани и показани пред нечестивия арбитър за разпит. Сириан наредил да ги изтезават. След това ги осъдил на гибел. Това станало в 31-ия ден на януари. Тайни християни взели телата им и ги погребали с респект в обособени гробове в църквата “Свети деятел и евангелист Марк ”: в единия гроб – светите мъченици Кир и Йоан, а в другия – света Атанасия и дъщерите й.

След доста години, при царуването на благочестивия цар Теодосий Младши, свети патриарх Кирил Александрийски, пренесъл мощите на светите мъченици Кир и Йоан в едно населено място, наричано Манутин.

www.zarata.info
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР