На 31 октомври тази година група косатки атакуват яхта, плуваща

...
На 31 октомври тази година група косатки атакуват яхта, плуваща
Коментари Харесай

Защо косатките потапят лодки в Атлантическия океан

На 31 октомври тази година група косатки нападат яхта, плуваща под полски байрак, покрай Гибралтарския пролив. " Нападението " трае към 45 минути, като плавателното средство потъва, въпреки да няма нито един потърпевш, тъй като пасажерите са избавени от морския патрул на Мароко.
 Бискайски кит, омарите и по какъв начин те могат да са причина за намаляването на популацията на китовете
Защо омарите имат пръст в намаляването на бискайските китове

Неподозирана щета

Оказва се, че случаят не е първият сходен. През август тази година за сходни офанзиви оповестяват край крайбрежията на Испания и Португалия, а от 2020 година досега са регистрирани над 500 срещи сред косатки и разнообразни плавателни съдове, оповестяват от NPR. Те цитират и отчет на морския биолог Алфредо Лопес Фернандес, съгласно който има три потопени лодки след сходни " конфликти, само че в никакъв случай не е имало потърпевш човек.

Разбира се, главният въпрос в тази ситуация е каква е мотивацията на морските бозайници за сходни офанзиви. В някои случаи те просто побутват лодките за известно време, само че в други като че ли целеустремено се пробват да ги унищожат и потопят.
 Снимка 641846

Морските биолози настояват, че въпреки сходни актове да наподобяват нападателни, косатките имат много по-сложно държание. Според тях " нападенията " над лодките е тип игра и опит за обществен контакт.

Учените даже имат вяра, че тези морски бозайници се поддават на " трендове " сходно на провокациите на младежите в TikTok и играта с плавателните съдове е тъкмо такова нещо.
 Косатката е най-големият представител на семейство Делфинови

Косатката е най-големият представител на семейство Делфинови

Затова и изказвания, че в офанзивите над плавателни съдове са в резултат на предходни неприятни конфликти на животните с тях или пък са чиста проба експанзия, са отречени от учените, пишат Interesting Engineering. И приканват да не приписваме човешка мотивация на дейностите на косатките.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР