На 31 октомври 1991 г. тогавашният екоминистър издава заповед, с

...
На 31 октомври 1991 г. тогавашният екоминистър издава заповед, с
Коментари Харесай

Отбелязваме 32 години от създаването на Национален парк „Централен Балкан“

На 31 октомври 1991 година тогавашният екоминистър издава заповед, с която афишира „ Централен Балкан “ за народен парк . Площта му е 71 669.5 ха. През 1999 година е прекатегоризиран като народен парк .

В границите на Парка са обособени 9 резервата , като задачата им е да се резервира непокътнато биологичното многообразие на Централен Балкан. Общата повърхност на деветте резервата в Парка („ Боатин “, „ Царичина “, „ Козя стена “, „ Стенето “, „ Стара река “, „ Джендема “, „ Северен Джендем “, „ Пеещи скали “, „ Соколна “), е 20 019.6 ха , 28% от площта му . През 2008 година в следствие потреблението на по-точни способи при оповестяването на предпазена зона Централен Балкан, като част от мрежата Натура 2000 площта на Парка е изчислена на 72 021.1 ха .

Национален парк „ Централен Балкан “ е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 по едно и също време като зона за запазване на дивите птици и за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна . Паркът е и сертифициран член на Федерацията на Европейските естествени и национални паркове (EUROPARC Federation).Удостоен е с Европейска тапия за предпазени територии от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Поради изключителната си полезност, най-представителните букови гори в деветте резервата на Парка са включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО като част от сериен обект „ Старите и първоначални букови гори на Карпатите и други райони в Европа “.

Националният парк и пет от общините край него – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон, са оповестени от програмата на ЮНЕСКО „ Човекът и биосферата “ за Биосферен парк „ Централен Балкан “ – самопризнание за съхранената природа и културна еднаквост на района.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР