На 31 октомври 1589 г. голяма тълпа се събрала в

...
На 31 октомври 1589 г. голяма тълпа се събрала в
Коментари Харесай

Признанията на един върколак: Историята на Питър Стъмп

На 31 октомври 1589 година огромна навалица се събрала в немския град Бедбург, покрай Кьолн, с цел да стане очевидец на една екзекуция. Осъденият бил Питър Стъмп - 50-годишен фермер, който признал, че сключил договорка с дявола. Той не желал благосъстояние, а поискал да получи способността да се трансформира във вампир. Шокиращите му закононарушения включват голям брой убийства и канибализъм. От 16-те души, които умъртвил, 13 били деца. Едно от децата бил личният му наследник, чийто мозък той твърдял, че погълнал. Стъмп също по този начин признал, че имал полови връзки с щерка си и със сукуб (демон в облика на красива жена). „ От всички хора, които в миналото са живели, никой не може да се съпостави с този - Адска Хрътка “, се споделя в роман описващ изтезанието му.

A German werewolf's 'confessions' horrified 1500s Europe
— STEFAN (@nevadaknight67)
Стъмп страдал извънредно по време на изтезанието си - посочена за евентуално най-бруталната в историята. Бил завързан за колело и одран жив. Костите му били счупени, след което бил обезглавен и най-после тялото му било изгорено на клада. Като предизвестие главата му била набучена на прът в центъра на селото.

Вълци и вещици
Зловещият темперамент на осъществените закононарушения и наказването наложено на Стъмп завладели публичното въображение. Въпреки че процесът и изтезанието на Стъмп се откроявали, неговият случай не бил изолиран. Между XV-ти и XVIII-ти век в Европа гладът, чумата, войната и религиозните битки породили суеверни вярвания, които предиздвикали хората да се опасяват от вещици (обикновено жени) и върколаци (обикновено мъже).



Обвиненията в ликантропия постоянно се преплитали с магьосничество. В някои региони на Европа въобще няма данни за правосъдни процеси против върколаци, както в Англия, където вълците били съвсем изцяло унищожени през XVI-ти век. Няма такива и в средиземноморския район на Европа.

Европейската суматоха провокирана от върколаци била съсредоточена в региони където имало диви вълци, гористи местности, както и тук-там където доста публикувано било да се отглежда добитък - като Германия и Франция. Страховете от същински вълци, които атакуват животните и децата, прераснали в страхове от демоничните същества.

Най-изчерпателният лист на процеси против върколаци в Германия разказва към 300 случая. Въпреки че не е без значение, този брой бледнее спрямо 30 000 до 45 000 изтезания поради обвинявания в магьосничество, още веднъж в Германия, за същия интервал.

Peter Stumpp, the Bedburg Werewolf, was said to have used a magical belt given to him by the Devil that allowed him to transform into a wolf.
— Neil Gravino (@n6eil)
Обвинените върколаци били най-вече, само че освен, мъже и множеството били овчари. „ Вълците били възприемани като мощни, жестоки и нападателни - черти, нормално свързвани с мъжете “, сподели Брайън Левак, почетен професор по история в Тексаския университет в Остин. В множеството модерни разкази за Стъмп, той се превръщал във вълк, откакто си слагал колан от вълча кожа, даден му от дявола. Като премахвал колана, Стъмп можел да си връща човешката форма. Левак показва, че всички върколаци употребявали някакъв инструмент, с цел да осъществят своята промяна - типично за мъжкото магьосничество. „ Всички те употребявали някакъв инструмент, с цел да осъществят своята магия. Такъв образец е употребяваният от Стъмп вълшебен колан... По-слабите форми на магията, за която се твърди, че се практикувала от дамите вещици, се състояли основно от чарове, проклятия или разнообразни лекове. “

Подробностите
Въпреки любознанието, което провокирал процесът, историческите доказателства, останали по случая са нищожни. Не са оживели протоколи от разпити или правосъдни записи от процеса. За детайлности по отношение на Стъмп историците разчитат на сбирка от брошури и рекламни листове. Най-дългата е британски пасквил, оповестен през 1590 година Текстът от 16 страници твърди, че е превод на немска творба, само че историците по този начин и не са разкрили истинския документ.

Това, което се знае за живота на Стъмп, значително идва от тези текстове, макар че има разлики сред тях. Дори точното му име варира. Някои настояват, че е получил името Стъмп (на немски „ дънер “), тъй като изгубил лявата си ръка при случай.



Учените също не са сигурни по кое време е бил роден, само че на всички места се показва, че е бил фермер. Смята се, че е бил от Епрат, село покрай Бедбург. Някои учени допускат, че Стъмп бил богат земевладелец въз основа на изложение в британския пасквил от 1590 година:

„ Той минаваше по улиците на Кьолн, Бедбург и Епрат, като имаше изискани привички и беше доста учтив като човек, добре прочут на всички поданици в близост, и постоянно го поздравяваха тези, чиито другари и деца беше изклал, защото нищо не беше обвинено. “

Този подробност обаче евентуално не е нищо повече от трагично разиграване на историята, защото не съществува различен източник, който да го удостовери тази информация.

Мотивация
Именно от тези ненадеждни източници се черпят детайлности за случая на Стъмп - макар че свръхестествените детайли в историята са показани като обстоятелства. В една от версиите Стъмп бил задържан, откакто локален фермер влезнал в борба с вълк и отрязал лявата му лапа с меч. Когато по-късно фермерът се натъкнал на Питър Стъмп, видял, че му липсва лявата ръка - задоволително, с цел да разсъни съмнението, че Стъмп и вълкът са едно и също създание.

Confessed to under duress, Peter Stumpp claimed he made a pact with the devil for a wolf pelt that would transform him into a werewolf in order to commit murder in the 1500s.
— Graveyard Coffee Talk Podcast (@TalkGraveyard)
В британския пасквил карцерът на Стъмп е по-драматичен. След поредност убийства и гибел на добитък селяните формирали патрули. Стъмп бил видян, до момента в който бил във вълчата си форма и бил подгонен и преследван от селяните. Стъмп свалил магическия си колан и възвърнал човешката си форма пред очите на своите преследвачи. След като самоличността му била доказана, той бил задържан.

Вината на Стъмп била изяснена от последвалите признания, до които се стигнало след изтезания: „ Малко откакто беше хванат, той беше хвърлен в пандиза. В боязън от изтезанията, той непринудено призна целия си живот. “ Някои историци считат, че е допустимо Стъмп да е бил палач ( има изказвания, че легендите за върколаците произлизат от опитите на хората да си обяснят съществуването на серийни убийци). Дори и да не било правилно, евентуално всички локални офанзиви на вълци против добитък или хора също били приписани на него. Друг исторически фактор може и да е трансформирал Стъмп в изкупителна жертва. Предполагаемите му закононарушения съответстват с интервал, прочут като Кьолнската война (1583-88) - спор сред протестантски и католически фракции. Скитащите се наемници тероризирали района. Неразкритите закононарушения може да са провокирали злокобните национални истории за върколака, който бродел из горите. Следователно, Стъмп може да е бил определен като обект на ритуално пречистване на общността от злото посредством изтезанието му.

The Real-Life Story Of Peter Stumpp Was The Origin Of Western Werewolf Myths
— World of Viral pics (@WorldofViral)
Религиозните разногласия дават и друга допустима интерпретация на закононарушенията на Стъмп. До 1589 година католическата секта си осигурила надзор над района Бедбург. Един жесток развой би разубедил протестантите от желанията им за протест, подкрепяйки претенциите за власт на католиците. Стъмп, за който се твърди, че приел протестантството, може да е изглеждал доста подобаващ за тези цели.

Някои учени позволяват опцията за това да е вероятен прочит на историята, само че Левак го оспорва. „ Стъмп бил преследван не като предизвестие към другите протестанти, а тъй като бил упрекнат, че е морално блудствен, без значение от религиозната си принадлежност “, сподели той.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР