На 31 май ежегодно се отбелязва Световния ден без тютюн

...
На 31 май ежегодно се отбелязва Световния ден без тютюн
Коментари Харесай

РЗИ: Да си подарим един ден без тютюн и дим!

На 31 май годишно се отбелязва Световния ден без тютюн (World No Tobacco Day). Тази година мотото на акцията е „ Реши и се откажи!”.

За първи път Световната здравна организация (СЗО) афишира Световния ден без тютюн през 1988 година Целта е да се концентрира публичното внимание върху заплахите за здравето, свързани с използването на тютюневи произведения и поощряване на ефикасни политики за понижаване въздействието от тютюнопушенето.

По данни от Здравния профил на България за 2019 година страната ни е с най-голям % на пушачи измежду възрастното население и с втори най-голям % измежду подрастващите девойки. През последните години е реализиран прогрес по повод контрола върху тютюнопушенето, само че то продължава да бъде един от главните проблеми за публичното здраве.

Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечно-съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки болести. В България 37,4% от популацията на възраст над 20 година са дейни пушачи (по данни от „ Национално изследване на факторите на риска за здравето” на НЦОЗА, 2013-2014 г.).

По данни на СЗО към 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, само че единствено 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им оказват помощ да преодолеят както физическата, по този начин и психическата взаимозависимост от тютюна. В изискванията на изолираност, провокирана от COVID-19, доста пушачи вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време превъзмогването на тютюневата взаимозависимост се оказва не толкоз елементарно, изключително отчитайки спомагателния стрес от социално-икономическите компликации на пандемията. В тази връзка СЗО е създала принадлежности за отричане от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничение на пушенето и „ Поне 100 аргументи да се откажете още в този момент! “.

РЗИ Пазарджик припомня на жителите от област Пазарджик, че в кабинета за консултиране и отричане от тютюнопушенето към здравната ревизия, пушачите могат да се възползват от безвъзмездни услуги и съвещания за отричане от нездравословния табиет. Всеки искащ може да получи консултация, както на място в инспекцията при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, по този начин и на телефон 034/ 437 – 247.

Служителите от отдел „ Профилактика на заболяванията и промоция на здравето “ целогодишно провеждат и вземат участие в превантивни действия за деца и възпитаници.

РЗИ осведоми, че лица искащи да получат здравно-информационни материали по тематиката могат да ги получат след предварителна връзка на горепосочения телефон.

Нека в днешния ден пушачите се опитат да създадат нещо положително за своето здраве и прекарат деня свободни от тютюневия пушек!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР