Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична

...
Нa 31 май 2022 г., в рамките на международна контратерористична
Коментари Харесай

СП ръководи контратерористична операция в Стара Загора по искане на властите в Норвегия

Нa 31 май 2022 година, в границите на интернационална контратерористична интервенция в гр. Стара Загора под управлението и надзора на Специализираната прокуратура, е извършена взаимна интервенция на Държавна организация „ Национална сигурност ” и Министерство на вътрешните работи.

При взаимната интервенция е арестуван пълновръстен жител на Кралство Норвегия, против който норвежките управляващи водят следствие за участие в терористична организация, подготовка на терористично нахлуване и подбудителство към тероризъм.

Извършено е претършуване на адреса на лицето в гр. Стара Загора, откъдето са конфискувани материални доказателства, относими към предмета на следствието.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща интервенцията, взаимно с партньорски служби, е открито, че преди и след идването си в България, лицето е разгласило в няколко интернет страници и групи в обществените мрежи апели за осъществяване на терористична активност в и отвън Европа и е поддържало интензивни онлайн контакти с други радикализирани лица.

От страна на норвежките управляващи е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде прегледана от способния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските проверяващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.

По безапелационен метод е открито, че активността на лицето не обгръща нито подготовка и реализиране на терористична активност в България, нито основаване на терористична група в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР