На 31 август се навършват 95 години от трагичната гибел

...
На 31 август се навършват 95 години от трагичната гибел
Коментари Харесай

95 години от гибелта на Тодор Александров

На 31 август се навършват 95 години от трагичната крах на лидера на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Той е роден на 4 март 1881 година в Ново село – махала на град Щип. През 1898 година на 17-годишна възраст влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има шефът на Скопската гимназия Христо Матов.
Известно време Тодор Александров е преподавател в поробените територии. След Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) взима ефективно присъединяване във възобновяване на Организацията и взе участие на множеството конгреси. През септември 1911 година Тодор Александров финансира от касата на ВМОРО издаването на в. „ Вардар “ с редактор Данаил Крапчев.
Цялото лято на 1912 година Тодор Александров е отпред на дребна чета, с която се движи в покрайнините на Кукуш и Солун. Непосредствено преди оповестяването на Балканската война управлява осъществяването на серия атентати в Солун и покрайнините му.
По време на Междусъюзническата война Тодор Александров написа писмо до министър-председателя Иван Евстатиев Гешов и цар Фердинанд, в което се аргументира, че за ВМОРО автономията постоянно е била едно от средствата за запазването на първо място целостта на Македония предвид на бъдещето ѝ присъединяване към България.
По време на Първата международна война /1914-1918 г./ Тодор Александров е назначен като офицер за поръчки при щаба на дивизията със свободен достъп в кабинета на министър-председателя.
След войната Старио, както е именуван Тодор Александров, дружно с Александър Протогеров се заемат да възобновят работата на Организацията, само че през 1919 година са задържани. След бягството си минават в конспиративност и заемат водеща роля в делата на Вътрешна македонска революционна организация.
До 1922 година Организацията съумява да се оправи с ширещото се злодейство в Пиринска Македония, което е в подем в този дял на Македония след войната. Освен че четниците към този момент имат униформа, построяват се околийски и окръжни управления, има пунктови началници, районни чети и милиция. Вътрешна македонска революционна организация се трансформира в „ страна в страната “.
На 31 август 1924 година в Пирин планина над село Сугарево е погубен Тодор Александров дружно с охранителя му Панзо Зафиров. Дейци на Организацията вземат решение да ги погребат на това място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР