На 30 януари, когато Православната църква чества св. Трисветители, велики

...
На 30 януари, когато Православната църква чества св. Трисветители, велики
Коментари Харесай

В Банско звуча църковна музика и песнопения на български и гръцки език

На 30 януари, когато Православната черква празнува св. Трисветители, велики архиереи Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи Света литургия в църквата „ Света Троица “ в Банско.

Песнопенията бяха изпълнени от митрополитския хор „ Йеромонах Неофит Рилски “ към Неврокопска света митрополия с началник проф. Йоанис Папахронис, както и от възпитаници от Музикалното учебно заведение в гр. Катерини, Гърция, с началник Лазарос Чорбаджидис.

В празничния ден миряните имаха опция да се поклонят пред частици от мощите на св. Трисветители, донесени особено за светата литургия от владиката Серафим. В края на службата той даде отличие на свещеника Георги Хаджигеоргиев от храма „ Света Троица “ в Банско.

В навечерието на празника, ученици на музикалното учебно заведение в град Катерини пяха и на сцената на читалището в Банско. Те извършиха гръцка национална и византийска църковна музика. Гостуването им в Банско бе по покана на Неврокопската митрополия.

Училището е учредено през 2000 година и в него се образоват 340 възпитаници от прогимназиален и гимназиален стадий с класове в разнообразни музикални жанрове, описаха на кмета Стойчо Баненски, заместника му Георги Доневичин и на секретаря Иван Докторов гостите от Гърция.

Двете страни обмениха персоналните си усещания от визитите си в Банско и Пирин у нас и Олимпийската Ривиера и планината Олимп в Гърция. Единодушно беше мнението, че контактите и културния продан сред Банско и Катерини би трябвало да продължат и отсега нататък.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР