На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани.

...
На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани.
Коментари Харесай

Отбелязваме Андреевден

На 30 ноември почитаме паметта на свети деятел Андрей Първозвани. Андрей е възпитаник на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на деятел Петър. Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. Кръстът му, с формата формата на буквата Х, е прочут в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст ". След рухването на Византия деятел Андрей е считан за настойник на Русия. В националните вярвания днешният ден се назовава Андреевден.

В другите краища на страната е прочут като Андреювден, Ендрювден, Андрея, Андрей, Ендрин, Ъдрей, Ендрей, Дреювден, Едревден, Мечкинден.

В националния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. В цялата страна той се свързва с вярването, че от него денят стартира да пораства колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце. За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката поставя на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, фасул, леща и други На сутринта готовото вариво се изяжда у дома, като всеки на първо време хвърля малко нагоре в комина на огнището с благопожелание да израснат високи посевите.

В планинските региони (Котленско, Тревненско и др.) и в Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден, уважаван за предотвратяване от мечки. Според легендата в миналото св. Андрей живеел самотно като постник в една пещера, близо до манастир. В гората постоянно идвали мечки, които ядели манастирския мед.

Един ден светецът съумял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката и се назовава още Мечкинден, а самият светец се уважава като стопанин на животното. Имен ден честват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР