На 30 май 2023 г. на парламентарен контрол зададох въпрос

...
На 30 май 2023 г. на парламентарен контрол зададох въпрос
Коментари Харесай

Валери Митов към регионалния министър: Проектът за тунел под Шипка отново се бави – докъде стигнахте?

„ На 30 май 2023 година на парламентарен надзор зададох въпрос към Вашия предходник Иван Шишков по отношение на построяването на тунел под връх Шипка. Знаете, това е стратегически обект за Габрово и от извънредно значение за икономическото развиване на региона. Отговорът на районния министър тогава беше, че срокът за планиране се удължава до 30 юли 2023 година Затова през днешния ден още веднъж запитвам – готово ли е проектирането и по кое време ще стартират строително-монтажните дейности? ”.
С този въпрос националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Валери Митов се обърна към районния министър Андрей Цеков по време на парламентарен надзор. 
Договорът за създаване на тунел под Шипка – оборудване, чието създаване има към този момент над 126 години история, е подписан през 2022 година Според него изпълнителят първо би трябвало да го проектира, като строителството е на идващ стадий. 
От отговора на районния министър обаче стана ясно, че тази година е малко евентуално да стартира строителството на тунела под връх Шипка, дружно с доизграждането на обходния път на Габрово. Открити нередности при проектирането, в това число и обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда от еколози, са измежду аргументите за отсрочване на старта на значимия план. 
Веднага след отговора на въпроса Валери Митов репликира министър Цеков: „ Ако тунелът под Шипка не се построи в период, България ще е належащо ли да връща пари от Европейския съюз за обходните пътища, защото обходът и тунелът са в един план? ”.
По думите на районния министър на този стадий подобен риск нямало.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР